Общината получи 1 млн. за укрепване на язовир „Келанджика”

0

1 млн. лв. ще получи община Свиленград за превенция на наводненията и обезопасяване на язовир „Келанджика” при село Димитровче. Договорът беше подписан днес на официална церемония в МОСВ от кмета – инж. Георги Манолов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Средствата се отпускат от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.

Проектът на община Свиленград цели подобряване на техническото състояние на язовира и съоръженията към него. Под язовира са разположени селата Генералово и Капитан Андреево и граничният пункт с Турция.
С изпълнението на проекта водното съоръжение ще бъде приведено в изправно техническо състояние. Предвижда се изграждане на нова стоманобетонова шахта на основния изпускател и възстановяване на кубичната решетка на входната шахта, съобщават от общината. Ще се изгради нов преливник . Ще се извърши почистване на откосите от дървесна и храстова растителност. За осигуряване на безпрепятствено пропускане на водните маси ще се почисти 500 м участък след язовирната стена от храстова и дървесна растителност и ще се разшири и укрепи речното легло. Ще се изгради контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и вертикални премествания на язовирната стена и оповестителна система, която да следи водните нива в реката, непосредствено след язовира. Срокът за дейностите е 24 месеца.

Финансиране за управление на риска от наводнения получават и общините Габрово и Гълъбово за язовирите „Синкевица” и „Хайдушко кладенче”.

Previous articleЧетирима трошиха коли в Капитан Андреево
Next articleПремиерите в кино „Тракия” до 21 февруари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...