Общината получи 1 млн. за укрепване на язовир „Келанджика”

0

1 млн. лв. ще получи община Свиленград за превенция на наводненията и обезопасяване на язовир „Келанджика” при село Димитровче. Договорът беше подписан днес на официална церемония в МОСВ от кмета – инж. Георги Манолов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Средствата се отпускат от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.

Проектът на община Свиленград цели подобряване на техническото състояние на язовира и съоръженията към него. Под язовира са разположени селата Генералово и Капитан Андреево и граничният пункт с Турция.
С изпълнението на проекта водното съоръжение ще бъде приведено в изправно техническо състояние. Предвижда се изграждане на нова стоманобетонова шахта на основния изпускател и възстановяване на кубичната решетка на входната шахта, съобщават от общината. Ще се изгради нов преливник . Ще се извърши почистване на откосите от дървесна и храстова растителност. За осигуряване на безпрепятствено пропускане на водните маси ще се почисти 500 м участък след язовирната стена от храстова и дървесна растителност и ще се разшири и укрепи речното легло. Ще се изгради контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и вертикални премествания на язовирната стена и оповестителна система, която да следи водните нива в реката, непосредствено след язовира. Срокът за дейностите е 24 месеца.

Финансиране за управление на риска от наводнения получават и общините Габрово и Гълъбово за язовирите „Синкевица” и „Хайдушко кладенче”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...