Общината в Свиленград представи финансовата рамка за 2019 година

1

В размер на 24 млн. 241 хил. 581 лв. е бюджетът на община Свиленград за 2019 г. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на финансовата рамка за настоящата година.

2019 г. е много важна година, подчерта Мария Костадинова. Защото е последната година от настоящия мандат на кмета и на общинските съветници. При изготвянето на финансовата рамка сме се съобразили с желанията на бизнеса, населението, с решенията вземани от Общинския съвет, стратегиите, плановете, програмите, приемани през годините. Опитали сме се да постигнем баланс между необходимото, желаното и наличния финансов ресурс, който  можем да генерираме през годината, допълни тя.

Костадинова подчерта още, че настоящата година ще бъде година на инвестициите в инфраструктура. Инвестиционната програма на общината е в размер на над 6 млн. лв. Със средства по европейски програми и заема от 3 млн. лв. ще продължи вече започналата подмяна на водопровода на улиците в града, както и асфалтирането им. Малка част от предвидените за рехабилитация улици се очаква да останат за следващата година. Предвидена е реконструкция на водопровода в четирите най-големи села на общината. Очакванията са да бъде реализирано изграждането на пречиствателната станция за манган, както и изграждането на нова детска градина, ако бъдат отпуснати средства от държавния бюджет. С проекти, подготвени за кандадатстване пред Местната инициативна група ще се благоустроят зелени площи в с. Пъстрогор, кв. Капитан Петко войвода, ул. Тодор Кирков, ул. Лозица и др. и ще се решават други наболели инфраструктурни проблеми.

По време на обсъждането стана ясно, че завишение от близо 14% в сравнение с миналата година има при делегираните от държавата дейности. През 2019 са в размер на 11 млн. 734 хил. лв. Със 7% повече са и парите за капиталови разходи.

Очакваните местни приходи са в размер на 12 млн. 507 хил. лв. От увеличението на данък Сгради в хазната се очаква да постъпят близо 150 хил. повече, каза Живко Великов, директор на „Местни данъци и такси”. През януари, допълни той, ще бъдат разгледани от общинския съвет и предложените от администрацията ставки за данъка върху превозните средства. Те ще бъдат минималните, предвидени от закона.

320 хил. са заложените разходи за битови отпадъци за тази година. От юли месец събирането и извозването им се пое от общината. Сметките сочат, че услугата ще генерира сериозни икономии, като за миналата година разходите са били в размер на 570 хил. лв. Предстои закупуването на сметосъбиращи машини, които също се очаква да намалят разходите като отпадне перото – наем.

Нито лев не е събран в Социалния фонд, който беше създаден с решение на общинския съвет и трябваше да привлече доброволни дарения от казината в града, които да отиват в подкрепа на нуждаещи се граждани. В тази посока стана ясно, че ще се работи през настоящата година. Отдавна се коментира, че нито лев от казината не влиза в общинския бюджет, а те ползват изградената инфраструкутра.

Общественото обсъждане протече в присъствието на представители на общинската администрация, двама общински съветници от БСП и медии. Само един гражданин прояви интерес към финансовата рамка, задавайки въпроси, свързани с общинската политика относно младежите в града. Пренебрегната в годините, по думите му, е останала идеята за изграждането на младежки център. Той попита и как младите хора ще бъдат мотивирани да останат в града.

Липсата на сериозна алтернатива на хазартния бизнес бе другата дискутирана тема, освен традиционната за последните години липса на граждани по време на обсъждането. Според Иванка Димитрова директор на дирекция Общинска собственост, има изготвена наредба за насърчаване на инвестициите, която е останала неприета през този мандат на общинския съвет. Документът, според общинският съветник Христо Щерев, обаче не е от особено значение за привличането на нови инвеститори.

Бюджетът ще бъде разгледан и на заседанието на общинския съвет в края на този месец.

Previous articleСпряха контрабанда на бижута за 106 хил. лв.
Next articleПремиера на „Стъкления” в кино “Тракия”

1 COMMENT

  1. Вдигнити на Петко Нера парите белким върне борча към банката, Хърсев, Николайчо полицая

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...