Фирмите в Свиленград вече подменят касовите апарати

0

В Свиленград вече могат да се намерят новите касови апарати, показа репортерска проверка. Смяната на част от фискалните устройства се налага заради промени в законодателството, които влизат в сила от 1 април 2019 г.

„Ние сме сред първите, които успяха да се подготвят и вече предлагаме на фирмите новите фискални устройства, каза Атанас Костадинов, управител на „Бурденис къмпани”. Той предупреди, че сред старите касови апарати има такива, които ще продължават да са валидни, но ще се наложи да претърпят ъпгрейд на софтуера, който фирмата в Свиленград също извършва.

С промените се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същ обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания. Изискванията се въвеждат заради отчетените над 330 млн. лв. годишни загуби на хазната от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи, които се извършват основно в заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите.

Данни от всяка касова бележка ще се подават към сървърите на НАП до 5 минути. Времето за отчети е свързано с капацитета на мобилните оператори. Всяка касова бележка ще има QR код, който ще съдържа цялата информация за покупката. Чрез него и клиентът чрез мобилния си телефон ще може да провери на място дали фирмата е фалшива или не.

До края на март 2019 г. всеки регистриран по ДДС търговец трябва да модифицира или смени фискалното си устройство, а всички нерегистрирани по ДДС трябва да направят същото до края на юни.

На интернет страницата на НАП е публикуван софтуер, с който всеки може да провери дали фискалното устройство, с което разполага, подлежи на доработване или не. Справката е достъпна на http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/.

Previous article„Южен вятър” в кино “Тракия”
Next articleСпряха контрабанда на бижута за 106 хил. лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...