Турските местности в Свиленград няма да се преименуват

0

Турските имена на местности в община Свиленград няма да се сменят. Предложението за преименуването им беше внесено от общинския съветник от НФСБ – Панайот Панайотов още през октомври, но беше отложено за ноемврийската сесия. През това време общинските съветници трябваше да проучат колко ще струва смяната на имената на бюджета на общината.

Живко Проданов от ВМРО обясни, че единствените направени разходи в Стара Загора, където преименуването вече е факт, са били хонорарите на преводачите османисти. Там била сформирана комисия от 9 души, която да състави списъка на топонимите. В нея влизали 7 общински съветници и 2 представители на общинската администрация. След това преведените наименувания се разнасяли служебно от кадастъра.

В такъв смисъл се оказа и предложението на Бюджетната комисия, която на своето заседание е приела предложението на Панайотов. От своя страна, Комисията по образование и култура предложи въпроса отново да бъде отложен.

Според Иван Андреев от ГЕРБ не е толкова лесно да се сменят имената на местностите в общината. Според него това може да доведе до смяна на цялата административна система, а новите имена трудно ще се наложат сред хората.

„Това е като да сменим името на Мусала, например, коментира той. Знаете ли сегашното има на връх Еверест?! Останало си е това наименование”.

След проведеното гласуване стана ясно, че местностите на турски в крайна сметка няма да се преименуват.

Правилникът на Общинския съвет дава възможност предложението да бъде внесено отново след 6 месеца.

Previous articleСвиленградчанката Елена Керезова стана на 100 години
Next articleПрокуратурата обвини 30-годишен за трафик на мигранти

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...