Полицаи спасиха уникална мраморна плоча

0

Директорът на Историческия музей благодари с писмо на униформените

Полицаи са помогнали за издирването на цветна мраморна плоча, съобщават от полицията. Тя е открита при изкопни работи в центъра на града. Работниците не обърнали внимание на експоната и го захвърлили.

Благодарение на бързата намеса на полицаите Евгени Дрънгов, Николай Николов и Георги Димитров, културната ценност е намерена и предадена на музея.

Според експерти, плочата с цветни орнаменти дава информация за османския период по нашите земи. Този вид плочки се появяват в Османската империя в края на 19 век и са се ползвали при погребални ритуали. Подобни са открити в районите на Шумен, Разград и Кърджали, но за първи път в района на Свиленград /до някогашната джамия/.

Директорът на музея в града, Елена Митева, благодари на тримата служители от полицейското управление. Писмена благодарност е получил и областния началник на полицията – старши комисар Ангел Цанков.

Госпожа Митева съобщи, че с подкрепата на служители от РУ Свиленград, в музея са предадени през годините още ценни предмети. Става дума за праисторически хаван от селищна могила „Хисарлъка“ и мраморна плоча от местността „Манастира“ край с.Щит.

Писмото си Елена Митева завършва с пожелание до полицейските служители да бъдат все така грижовни към опазването на българското културно-историческо наследство.

Previous articleТихомир Иванов представя дебютната си книга „Камино: Пътят на завръщането”
Next articleЕвродепутатът Ева Майдел: До 2025 ПИН-кодовете за картови плащания ще отпаднат

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...