Полицаи спасиха уникална мраморна плоча

0

Директорът на Историческия музей благодари с писмо на униформените

Полицаи са помогнали за издирването на цветна мраморна плоча, съобщават от полицията. Тя е открита при изкопни работи в центъра на града. Работниците не обърнали внимание на експоната и го захвърлили.

Благодарение на бързата намеса на полицаите Евгени Дрънгов, Николай Николов и Георги Димитров, културната ценност е намерена и предадена на музея.

Според експерти, плочата с цветни орнаменти дава информация за османския период по нашите земи. Този вид плочки се появяват в Османската империя в края на 19 век и са се ползвали при погребални ритуали. Подобни са открити в районите на Шумен, Разград и Кърджали, но за първи път в района на Свиленград /до някогашната джамия/.

Директорът на музея в града, Елена Митева, благодари на тримата служители от полицейското управление. Писмена благодарност е получил и областния началник на полицията – старши комисар Ангел Цанков.

Госпожа Митева съобщи, че с подкрепата на служители от РУ Свиленград, в музея са предадени през годините още ценни предмети. Става дума за праисторически хаван от селищна могила „Хисарлъка“ и мраморна плоча от местността „Манастира“ край с.Щит.

Писмото си Елена Митева завършва с пожелание до полицейските служители да бъдат все така грижовни към опазването на българското културно-историческо наследство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...