Природозащитници: Заради топлата есен, ветрушките още не са мигрирали на юг

0

Редките соколчета са типични мигранти, които обикновено зимуват в Африка.

Поне 4 белошипи ветрушки са регистрирани от експерти на Зелени Балкани в района на село Левка, част от Защитена Зона ,,Сакар“ и НАТУРА 2000 в България. Вероятно по-топлата есен тази година е причината редките соколчета да се задържат в района и все още да не са се отправили на юг, съобщават природозащитниците.

След като през 2014 г. от екологичната организация възстановиха гнезденето на белошипите ветуршки в околностите на свиленградското село Левка, това е най-късната дата на която в района могат да бъдат видени малките соколчета. Птиците се придържат около техните гнездови територии и на 9 ноември за пореден път са наблюдавани от екипа на Зелени Балкани.

През изминалите години, още в началото октомври последните белошипки са напускали гнездовата си територия и са се отправяли на юг, към африканските държави Нигер, Нигерия и Чад, където е тяхното традиционно място на зимуване. В тези територии и тази година вече се установи за зимуване, и друга белошипа ветрушка от българската популация на вида, която от Зелени Балкани проследяват с миниатюрен сателитен предавател. В същото време тези четири соколчета не искат да напуснат ,,родните“ си територии и да се разделят със Сакар. В близките дни ще стане ясно дали застудяването, което идва, ще ги подтикне на юг или изненадите свързани с тяхното зимуване ще продължат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...