Природозащитници: Заради топлата есен, ветрушките още не са мигрирали на юг

0

Редките соколчета са типични мигранти, които обикновено зимуват в Африка.

Поне 4 белошипи ветрушки са регистрирани от експерти на Зелени Балкани в района на село Левка, част от Защитена Зона ,,Сакар“ и НАТУРА 2000 в България. Вероятно по-топлата есен тази година е причината редките соколчета да се задържат в района и все още да не са се отправили на юг, съобщават природозащитниците.

След като през 2014 г. от екологичната организация възстановиха гнезденето на белошипите ветуршки в околностите на свиленградското село Левка, това е най-късната дата на която в района могат да бъдат видени малките соколчета. Птиците се придържат около техните гнездови територии и на 9 ноември за пореден път са наблюдавани от екипа на Зелени Балкани.

През изминалите години, още в началото октомври последните белошипки са напускали гнездовата си територия и са се отправяли на юг, към африканските държави Нигер, Нигерия и Чад, където е тяхното традиционно място на зимуване. В тези територии и тази година вече се установи за зимуване, и друга белошипа ветрушка от българската популация на вида, която от Зелени Балкани проследяват с миниатюрен сателитен предавател. В същото време тези четири соколчета не искат да напуснат ,,родните“ си територии и да се разделят със Сакар. В близките дни ще стане ясно дали застудяването, което идва, ще ги подтикне на юг или изненадите свързани с тяхното зимуване ще продължат.

Previous articleКоледни надбавки за над 1,2 милиона пенсионери в страната
Next articleПоредна кражба на ток разследва полицията

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...