100 години организирано социалистическо движение отбелязва БСП Свиленград

0

100 години от създаването на организираното социалистическо движение в Свиленград ще отбележи общинската структура на БСП. Поредица от събития са предвидени за честването на юбилея. С изложба ще бъде отбелязано вековното съществуване. 140 фотоса, предоставени от фотографи и граждани, ще покажат дейността и лицата, свързани през годините с организацията, от създаването й до наши дни. Изложбата ще бъде открита днес, 12 ноември, в Арт галерията, от 17.30 часа.

Програмата предвижда  и концерт на актрисата, певица и народен представител от БСП – Нона Йотова. На 26 ноември от 18.00 часа в салона на читалище „Просвета”  ще бъде представен спектакъла “Абсурдни времена” по едноименната книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев с участието на Нона Йотова.

На тържество са поканени да присъстват известни личности, свързани с историята на партията.

БСП пазят богат архив, който свидетелства за създаването и историята на партията. Организираното социалистическо движение в Свиленград е основано на 21 ноември 1918 г. Десетина дребни занаятчии се събират в дома на Михаил Мавродиев от кв. Канакли /на днешната улица Страшимир Дочков/ и учредяват първата група на БРСДП /тесни социалисти/ в града. За секретар групата избира Коста Велев, а за касиер и настоятел на „Работнически вестник” – Страшимир Табаков. До края на годината членовете надвишават 40 души. Нает е дюкянът на Александър Янчев за клуб, където през 1919 г. се провежда първото открито събрание.

През годините социалистическото движение в Свиленград организира редица протести – срещу безработицата, глада, високите училищни такси. Партийната организация организира първата работническа стачка в града на 20.8.1922 г. – на обущарите. Отзвукът от протеста на тютюневите работници на 14 март 1932 г. стига до Народното събрание.

В борбата срещу фашизма се включват десетки привърженици на социалистическата идея, заради което са преследвани.

След  деветосептемврийските събития в Свиленград настъпват редица промени. Той започва бавно да се превръща в един от устойчиво развиващите се градове в България.

Previous articleХванаха парфюми менте до куриерска фирма
Next articleНедекларирани 300 хил. турски лири задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...