100 години организирано социалистическо движение отбелязва БСП Свиленград

0

100 години от създаването на организираното социалистическо движение в Свиленград ще отбележи общинската структура на БСП. Поредица от събития са предвидени за честването на юбилея. С изложба ще бъде отбелязано вековното съществуване. 140 фотоса, предоставени от фотографи и граждани, ще покажат дейността и лицата, свързани през годините с организацията, от създаването й до наши дни. Изложбата ще бъде открита днес, 12 ноември, в Арт галерията, от 17.30 часа.

Програмата предвижда  и концерт на актрисата, певица и народен представител от БСП – Нона Йотова. На 26 ноември от 18.00 часа в салона на читалище „Просвета”  ще бъде представен спектакъла “Абсурдни времена” по едноименната книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев с участието на Нона Йотова.

На тържество са поканени да присъстват известни личности, свързани с историята на партията.

БСП пазят богат архив, който свидетелства за създаването и историята на партията. Организираното социалистическо движение в Свиленград е основано на 21 ноември 1918 г. Десетина дребни занаятчии се събират в дома на Михаил Мавродиев от кв. Канакли /на днешната улица Страшимир Дочков/ и учредяват първата група на БРСДП /тесни социалисти/ в града. За секретар групата избира Коста Велев, а за касиер и настоятел на „Работнически вестник” – Страшимир Табаков. До края на годината членовете надвишават 40 души. Нает е дюкянът на Александър Янчев за клуб, където през 1919 г. се провежда първото открито събрание.

През годините социалистическото движение в Свиленград организира редица протести – срещу безработицата, глада, високите училищни такси. Партийната организация организира първата работническа стачка в града на 20.8.1922 г. – на обущарите. Отзвукът от протеста на тютюневите работници на 14 март 1932 г. стига до Народното събрание.

В борбата срещу фашизма се включват десетки привърженици на социалистическата идея, заради което са преследвани.

След  деветосептемврийските събития в Свиленград настъпват редица промени. Той започва бавно да се превръща в един от устойчиво развиващите се градове в България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...