Специалисти от големи компании споделиха опит с ученици във форума „Твоето бъдеще”

0

Сериозен интерес предизвика форумът „Твоето бъдеще: идеи от свиленградчани за свиленградчани”, който се проведе в залата на общината. Събитието събира за втори път свиленградчани с интересни професии и успешна реализация с младежи, които тепърва избират своето поприще.

Първата част беше отворена за граждани, и освен учениците, всеки, който прояви интерес, успя да се запознае с менторите. Във втората, учениците имаха възможност да коментират с тях по групи конкретни въпроси.

Много се радвам за този форум, защото така учениците ще имат възможност да се докоснат до различни сфери, каза за свиленград24 Николай Цанов, който пристигна специално за събитието. Каквито искат въпроси могат да задават учениците и могат да извлекат полезна информация. Самият аз, когато прохождах в професията си, исках да имам такива познанства, за да мога да се уча от някого, но нямах тази възможност. Изненадах се от поканата, но я приех с удоволствие, допълни той.

Николай Цанов е създател на най-голямата платформа за запознанства в България и един от основателите на един от големите сайтове за мода, който е част групата на Нова тв. Компанията има 2 млн. оборот за миналата година. А самият Цанов не е идвал в Свиленград от 7 години.

Все още няма такава специалност и все още не е измислен достатъчно добър превод на това, с което се занимавам, разказа пък Георги Демирев. Всеки, който познавам се е учил да го прави сам. Той се занимава с data science /наука за данните/.

Нашият живот все повече се ръководи от алгоритми, обясни Георги. През алгоритъма, който решава дали банката ще ти отпусне кредит, алгоритъма, който телекомът използва, за да реши дали да ви предложи промоция, до алгоритъма, който чете рентгеновите снимки, преди докторът да ги види и каже дали има проблем или не, сподели Георги с учениците проекти, в които има участие.

Именно около IT специалистите се събра и доста голяма група от ученици. Някои от тях все още не бяха съвсем ориентирани какво точно искат да работят и имаха разностранни интереси. В тази група съвети за обучението в чужбина и у нас, както и по други въпроси, дадоха още специалистът по телекомуникации Димитър Пасков, който пътува из места като Сингапур, Фиджи и др., адвокатът по бизнес право, интелектуална собственост, екологично и европейско право Свилен Овчаров и счетоводителят Маргарита Костадинова, която работи в Свиленград, а счетоводната й компания с 15 служители обслужва над 200 фирми в цялата страна.

Сред менторите бяха още фармацевтът Биляна Божинова, д-р Ваня Костадинова – лекар и преподавател, асистент, от Университетската болница във Варна, учителката от СУ Д-р Петър Берон” Радостина Карамфилова, планинският водач Мартин Георгиев, ветеринарният лекар д-р Мариян Кръстев, псехотерапевтът Елена Манолова, създател на един от първите виртуални кабинети в страната /Елена има рубрика в сайта ни „От блога на психолога”/. Заради пътуване в чужбина, не успяха да дойдат SEO специалистът Никола Минков и фотографът Христо Русев.

Повечето от менторите живеят в София или други големи градове в страната, но сред поканените имаше и такива, които са избрали да живеят и да се развиват в Свиленград.

Организатори на събитието са Ана Алексиева и Неда Грозева, а партньор на инициативата е община Свиленград. Сред гостите на събитието беше кметът инж. Георги Манолов със съпругата си. Тази година събитието имаше и трета част, в която учениците получиха практични съвети за съставяне на автобиография, явяване на интервю и др. Беше организиран и конкурс за есе на тема „Моето бъдеще – промяната, която ще създам за една по-добра България“, а петима ученици бяха наградени за участието си в него.

Previous articleСвиленград отбеляза 110 години от Независимостта
Next articleСвиленградчанинът Димитър Петров стана световен шампион по кик бокс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...