Със сирене и кашкавал от Студена дегустират на изложението „Виното на траките”

0

Със сирене и кашкавал от свиленградското село Студена ще се почерпят гости и дегустатори по време на изложението „Виното на траките”, което се провежда от днес в Казанлък. Конкурсът е част от програмата, посветена на Празниците в Долината на тракийските царе, а в него участват големи и престижни винопроизводители.

Тукашната ферма е подготвила блюда с домашно приготвено биволско сирене и различни кашкавали. Сред тях има с маслини, с морков, пикантен, с кисели краставички, със зелени маслини и гъби.

Фермата е единствената в община Свиленград, в която се отглеждат биволи. От известно време, тъй като не могат да реализират млякото на пазара, Минка и съпругът й Райчо започват да правят млечни продукти. Семейството, задено с двете им деца, сами се грижат за животните във фермата.

За втора поредна година те получават офциална покана за участие в изложението от страна на община Казанлък. Още миналата година големите винарни луднали по вкусотиите и тази година отново поискали деликатесите от Студена.

Синът на Минка и Райчо – Александър вече е тръгнал за Казанлък, където следобед ще започне и подреждането на шатрите и масите за дегустация.

Снимка: Минка и семейството й

Много съм щастлива, че малки производители като нас могат да стъпят на такъв голям и престижен форум. За съжаление, фермата ни е много малка и не мога да дам количество, но поне хората ще могат да опитат от нашите домашно приготвени сирена и кашкавали, каза Минка Димитрова.

Миналата година, заедно с читалището в Сладун, Минка е взела участие в Празника на розата в с. Черганово. Там е занесла от своите продукти, а освен организаторите, азиатските туристи и туристите от Англия поискали да вкусят от домашното производство. Освен розовото масло и сладкото от рози, били изложени и различни други продукти за дегустация.

Така семейството от Студена получава и поканата за миналогодишното изложение на „Виното на траките”, което се провело на 26 август. Поласкани са от втората покана.

Не става дума за печалбата, количествата са малки, казва още Минка. Удовлетворени сме, че престижни винарни оценят труда ни, допълва тя. Може да сме от малък граничен край, но тук има млади хора, които се борят и изкарват препитанието си с труд.

С богата програма са придружени празниците в долината на тракийските царе. Научна конференция на тема „Проблеми и изследвания на тракийската култура“, джаз фестивал, спектакъл – ритуал „Мистериите на траките”. Част от платените събития в програмата включват „Тракийски сървайвър – разходка във времето“, снимки в тракийско облекло, разходка с влакче, игри и награди за децата, „По стъпките на траките“ – поход на мълчанието до Мегалита, както и конна езда, арт фест и др.

Previous articleТри спипани кражби на ток за три дни
Next articleВременни прекъсвания на работата с клиенти на НАП заради профилактика на тока

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...