Стотици честитиха със стих Ивайло Балабанов за рождения му ден

0

Днес е рожденият ден на големият поет и наш съгражданин Ивайло Балабанов. От сутринта в социалните мрежи вървят поздрави и пожелания за здраве и дълголетие на автора, а почитателите на римуваното слово припомнят въздействащи негови творби – “Апел”, “Похвално слово за българката”, “Принос към европейската история” и др.

Ивайло Балабанов е роден на 28 август 1945 г. в ивайловградското село Хухла. Завършва гимназия в Ивайловград. Продължително време живее в Хасково, а в последните години – в Свиленград. Почетен гражданин е на Свиленград, Ивайловград и Кърджали, както и Почетен селянин на Хухла.

Ивайло Балабанов е член на  Съюза на Българските писатели. Носител е на множество литературни награди, сред които „Златен век“ за принос в развитието на българската култура и духовност. Преди няколко години започна петиция в интернет, в която просветни дейци и учители поискаха стиховете му да зазвучат в първия учебен ден, а поезията му да влезе в учебниците. През 2015 г., за седемдесетата му годишнина, програма Хоризонт на БНР излъчи предаване за творчеството на поета. Стихове на Ивайло Балабанов са отпечатани в един от броевете на литературния алманах „Любослов“ в Чикаго.

В последните години социалната мрежа се превърна новата поетична платформа на твореца. Балабанов споделя новите си стихове във Фейсбук, а страницата му има хиляди последователи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...