Протестът на износителите на дървесина затапи двата пункта за кратко

0

Протестът на износителите на дървесина затапи за кратко двата гранични пункта при Свиленград – за Гърция и Турция. Причината за недоволството е влязлата в сила забрана за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца.

Около 50 души, занимаващи с износ на дървесина, блокираха българо-гръцката граница край Свиленград за 15 минути, с плакати „Искаме работа” и „Гладни сме”. След това с тракторите и другата превозна техника, се прехвърлиха и на подстъпите към пункт Капитан Андреево. Макар че се оттеглиха бързо, за да не създават допълнителен хаос, протестиращите бяха категорични, че ако забраната за търговия не падне в най-скоро време, ще продължават със систематични блокади на ключови пътища от страната. Според тях влязлата в сила забрана вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании и близо 8 хил. души в България.

От бранша отричат твърдението, че те са виновни за незаконната сеч в България и заявaяват, че забраната за износ по никакъв начин няма да я ограничи, а единствено ще ощети бизнеса им. По думите им се създава монопол, от който ще се възползва тесен кръг от от фирми и заводи в дървопреработвателната индустрия, на която са задължени да продават дървата си, след като експортът е забранен, разясни хасковският предприемач Топалов.

По думите на протестиращите, те имат сключени дългосрочни договори с преработващи предприятия в чужбина. В България пък са платили гаранционни такси и депозити на горските стопанства, част от парите са преведени авансово. Става дума за стотици хиляди левове, които горят. А приходи няма да има заради изкуствено свалените изкупни цени на дървата.

Previous articleПротест на износители на дървесина на гръцкия пункт
Next articleЕдва 16 ще получат работа на митницата след конкурса за 20 щата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...