Протестът на износителите на дървесина затапи двата пункта за кратко

0

Протестът на износителите на дървесина затапи за кратко двата гранични пункта при Свиленград – за Гърция и Турция. Причината за недоволството е влязлата в сила забрана за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца.

Около 50 души, занимаващи с износ на дървесина, блокираха българо-гръцката граница край Свиленград за 15 минути, с плакати „Искаме работа” и „Гладни сме”. След това с тракторите и другата превозна техника, се прехвърлиха и на подстъпите към пункт Капитан Андреево. Макар че се оттеглиха бързо, за да не създават допълнителен хаос, протестиращите бяха категорични, че ако забраната за търговия не падне в най-скоро време, ще продължават със систематични блокади на ключови пътища от страната. Според тях влязлата в сила забрана вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании и близо 8 хил. души в България.

От бранша отричат твърдението, че те са виновни за незаконната сеч в България и заявaяват, че забраната за износ по никакъв начин няма да я ограничи, а единствено ще ощети бизнеса им. По думите им се създава монопол, от който ще се възползва тесен кръг от от фирми и заводи в дървопреработвателната индустрия, на която са задължени да продават дървата си, след като експортът е забранен, разясни хасковският предприемач Топалов.

По думите на протестиращите, те имат сключени дългосрочни договори с преработващи предприятия в чужбина. В България пък са платили гаранционни такси и депозити на горските стопанства, част от парите са преведени авансово. Става дума за стотици хиляди левове, които горят. А приходи няма да има заради изкуствено свалените изкупни цени на дървата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...