Протест на износители на дървесина на гръцкия пункт

0

Протест на износителите на дървесина при гръцкия пункт „Капитан Петко войвода” при Свиленград Причината за недоволството е влязлата в сила забрана за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца.

Първоначално износителите на дървесина и транспортни фирми заплашиха да блокират с трактори и друга техника и двата пункта при Свиленград – ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Капитан Петко войвода.

Според протестиращите влязлата в сила забрана вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании в България. На 18 март, след протест на пл. „Народно събрание“, представители на износителите на дървесина и дърводобивните предприятия у нас се срещнаха с Комисията по земеделието и храните. След проведените разговори от Комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите, което обаче не удовлетворява исканията на бранша, които настояват за спешна отмяна на забраната за износ.

От бранша отричат твърдението, че те са виновни за незаконната сеч в България. „Напротив, ние също искаме строг закон за горите, но Забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни“, каза през информационни агенции Димитър Николов, износител на дървесина. Той допълни, че блокирането на пътищата в цялата страна ще продължи, докато забраната не бъде отменена.

Previous articleГалерия на Стадиона
Next articleПротестът на износителите на дървесина затапи двата пункта за кратко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...