Протест на износители на дървесина на гръцкия пункт

0

Протест на износителите на дървесина при гръцкия пункт „Капитан Петко войвода” при Свиленград Причината за недоволството е влязлата в сила забрана за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца.

Първоначално износителите на дървесина и транспортни фирми заплашиха да блокират с трактори и друга техника и двата пункта при Свиленград – ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Капитан Петко войвода.

Според протестиращите влязлата в сила забрана вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании в България. На 18 март, след протест на пл. „Народно събрание“, представители на износителите на дървесина и дърводобивните предприятия у нас се срещнаха с Комисията по земеделието и храните. След проведените разговори от Комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите, което обаче не удовлетворява исканията на бранша, които настояват за спешна отмяна на забраната за износ.

От бранша отричат твърдението, че те са виновни за незаконната сеч в България. „Напротив, ние също искаме строг закон за горите, но Забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни“, каза през информационни агенции Димитър Николов, износител на дървесина. Той допълни, че блокирането на пътищата в цялата страна ще продължи, докато забраната не бъде отменена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...