Първи събор „Петко льо капитанине” организират на Гарата

0

Първи събор „Петко льо капитанине” ще се проведе в свиленградския квартал, носещ името на войводата – кв. „Капитан Петко войвода”/Гарата/. Идеята е на читалището. Събитието е планирано за 19 август, от 15.30 часа, на площадката до културното средище. Датата е избрана между Голяма и Малка Богородица.

За празника ще бъде приготвен казан с боб и курбан. За курбана ще бъдат заклани три овце, дарени от благодетели.

Фолклорна програма са подготвили организаторите от НЧ „Васил Левски 1933”. Състави от от Харманлийско и Свиленградско ще се изявят на сцената. Участие ще вземе още народният певец Тенчо Тенчев и певицата Мария Господинова. Озвучител ще бъде Живко Димитров.

Много хора се включиха с желание да помогнат за провеждането на празника, каза секретарят на читалището Анастасия Димитрова. Тя подчерта, че главни действащи лица в организирането и провеждането на събора са самодейците при читалището – Петранка Първулова, Жечка Иванова, Стефана Велева, Стоянка Чомпалова, Кольо Тодоров, Тодор Апостолов, Станка Дърварова и Кичка Илиева.

Гостите ще бъдат посрещани с хляб и сол и пита с мед от двете малки самодейки – Петя Найденова и Мелани Димитрова.

Официална покана е отправена към кмета на града инж. Георги Манолов и депутатът Никола Динков, както и към други представители на общината.

Организирана е и фотоизложба, посветена на участниците в четите, действащи в нашия край. Снимките са предоставени от музея, уточни още Анастасия Димитрова.

През есента гост в квартала ще бъде Надежда Захариева, съпруга на големия ни поет Дамян Дамянов. Тя ще бъде част от журито на фестивала, посветен на старата градска песен. В рамките на проявата, ще бъде организирана поетична вечер и представяне на поетичните творби на Надежда Захариева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...