Първи събор „Петко льо капитанине” организират на Гарата

0

Първи събор „Петко льо капитанине” ще се проведе в свиленградския квартал, носещ името на войводата – кв. „Капитан Петко войвода”/Гарата/. Идеята е на читалището. Събитието е планирано за 19 август, от 15.30 часа, на площадката до културното средище. Датата е избрана между Голяма и Малка Богородица.

За празника ще бъде приготвен казан с боб и курбан. За курбана ще бъдат заклани три овце, дарени от благодетели.

Фолклорна програма са подготвили организаторите от НЧ „Васил Левски 1933”. Състави от от Харманлийско и Свиленградско ще се изявят на сцената. Участие ще вземе още народният певец Тенчо Тенчев и певицата Мария Господинова. Озвучител ще бъде Живко Димитров.

Много хора се включиха с желание да помогнат за провеждането на празника, каза секретарят на читалището Анастасия Димитрова. Тя подчерта, че главни действащи лица в организирането и провеждането на събора са самодейците при читалището – Петранка Първулова, Жечка Иванова, Стефана Велева, Стоянка Чомпалова, Кольо Тодоров, Тодор Апостолов, Станка Дърварова и Кичка Илиева.

Гостите ще бъдат посрещани с хляб и сол и пита с мед от двете малки самодейки – Петя Найденова и Мелани Димитрова.

Официална покана е отправена към кмета на града инж. Георги Манолов и депутатът Никола Динков, както и към други представители на общината.

Организирана е и фотоизложба, посветена на участниците в четите, действащи в нашия край. Снимките са предоставени от музея, уточни още Анастасия Димитрова.

През есента гост в квартала ще бъде Надежда Захариева, съпруга на големия ни поет Дамян Дамянов. Тя ще бъде част от журито на фестивала, посветен на старата градска песен. В рамките на проявата, ще бъде организирана поетична вечер и представяне на поетичните творби на Надежда Захариева

Previous articleБиблиотеката търси доброволци за преместването на книгите в новата сграда
Next articleЗабраниха за пиене и готвене водата в Харманли

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...