Започна преместването на библиотеката в новата сграда

0

Библиотеката в Свиленград временно спря работа, съобщиха от там. От днес, 13 август, започва преместването на книгите от втория етаж на читалището, където тя се помещаваше, в новото здание на бул. България 26, до стария мост. Именно в сградата на бъдещата библиотека читателите могат да връщат взетите вече книги.

През юни 2017 г. започнаха ремонтните дейности по сградата на старото кметство, за която от години се планираше да се превърне в дом на книгата. Изпълнителите от Джи Пи Груп извършиха ремонт на покрива, топлинна изолация, отоплителна и вентилационна инсталация, поставиха нова вътрешна дограма, подмениха стълбищните парапети, подовите и таванските покрития. Подменена бе ВиК и електрическата инсталация, направени бяха нови санитарни помещения. На първия и втория етаж са предвидени читални и компютърна зала, а на третия – хранилище. Стойността на ремонта е над 600 хил. лв.

Градската библиотека през годините беше премествана няколко пъти. През 1996 г., поради липса на достатъчно пространство за съхранение на книжния фонд, тя бе преместена от читалището в сградата на бившата градска баня, а през 2015 г. отново беше върната, временно, в читалището. Зданието, в което се помещаваше и за което общината водеше съдебна битка, беше купено от сина на турския хазартен бос Суди Озкан – Енис и се превърна в казино.

От години местната власт планира старото кметство да се превърне в библиотека. Сградата е с гледка към река Марица, до нея има открита сцена, а в градинката пред нея е издигнат паметник на генерал Никола Иванов.

Все още не може да се конкретизира кога новата библиотека ще започне да приема читатели. Обемът от книги, които трябва да се преместят и подредят е сериозен. От културното средище молят читателите да проявят търпение и разбиране, защото пък след преместването, всички ще могат да се радват да добре уредена и просторна библиотека.

Иначе се очаква официалното прерязване на лентата да стане за Празника на града – 5 октомври.

Previous articleПак хванаха дрогиран шофьор
Next articleГастарбайтери крият паста за наргиле в тайници

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...