Потреблението на контрабандни цигари в Свиленград спадна до 19%

0

Потреблението на контрабандни цигари в Свиленград е спаднало до 19%, след като в края на миналата година то е било 28%. Общият спад на цигарената контрабанда за страната е 5,8%, а намалението спрямо миналото тримесечие е 0,8% и това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България. Данните бяха представени по време на традиционната работна среща, организирана от „Инициативата срещу незаконната търговия“, на която присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Градове като Свиленград и Сандански, заради разположението си близо до границата години наред са в челото на класациите по кансумация на контрабандни цигари. Въпреки спада, Свиленград продължава да бъде сред градовете с най-висока употреба на папироси без акциз. В Сандански отчетеното ниво на потребление е 3% при 10,9% в края на миналата година. Сериозно е спаднал делът в Хасково, Пазарджик и Сливен, които доскоро държаха първите места в страната.

В същото време обаче има градове като Асеновград /18%/ и Перник /14,7%/, в които контрабандата се е увеличила в пъти за последното полугодие и е доста над средната за страната. Такова е положението и в градовете Велико Търново /10,7%/, Благоевград /14,5%/, Плевен /9,5%/.

Най-често срещани сред нелегалните цигари продължават да са марките Карелия, Compliment, Merillyn, показва проучването. Появявят се обаче нови марки, които нямат аналог на легалния пазар у нас. Те излиза на пазара в цялата страна внезапно и бързо заменят други предишни масово контрабандирани варианти, което според службите говори за добра организация. Производителите на тютюневи изделия поискаха мерки и срещу нелегалния насипен тютюн, който се разпространява по откритите пазари, интернет и с директни доставки.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на „личното ангажиране на прокуратурата по тази тема“, защото областните звена реагирали много бързо. Той е доволен, че тенденцията повече от година се запазва и държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Previous articleДве втори места за шахматистите
Next articleПрокуратурата обвини англичанин за контрабанда на 10 кг опиум през Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...