Потреблението на контрабандни цигари в Свиленград спадна до 19%

0

Потреблението на контрабандни цигари в Свиленград е спаднало до 19%, след като в края на миналата година то е било 28%. Общият спад на цигарената контрабанда за страната е 5,8%, а намалението спрямо миналото тримесечие е 0,8% и това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България. Данните бяха представени по време на традиционната работна среща, организирана от „Инициативата срещу незаконната търговия“, на която присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Градове като Свиленград и Сандански, заради разположението си близо до границата години наред са в челото на класациите по кансумация на контрабандни цигари. Въпреки спада, Свиленград продължава да бъде сред градовете с най-висока употреба на папироси без акциз. В Сандански отчетеното ниво на потребление е 3% при 10,9% в края на миналата година. Сериозно е спаднал делът в Хасково, Пазарджик и Сливен, които доскоро държаха първите места в страната.

В същото време обаче има градове като Асеновград /18%/ и Перник /14,7%/, в които контрабандата се е увеличила в пъти за последното полугодие и е доста над средната за страната. Такова е положението и в градовете Велико Търново /10,7%/, Благоевград /14,5%/, Плевен /9,5%/.

Най-често срещани сред нелегалните цигари продължават да са марките Карелия, Compliment, Merillyn, показва проучването. Появявят се обаче нови марки, които нямат аналог на легалния пазар у нас. Те излиза на пазара в цялата страна внезапно и бързо заменят други предишни масово контрабандирани варианти, което според службите говори за добра организация. Производителите на тютюневи изделия поискаха мерки и срещу нелегалния насипен тютюн, който се разпространява по откритите пазари, интернет и с директни доставки.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на „личното ангажиране на прокуратурата по тази тема“, защото областните звена реагирали много бързо. Той е доволен, че тенденцията повече от година се запазва и държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...