След подписката за нови детски площадки: Родители се срещнаха с представители на общината

0

Само петима родители отидоха на срещата, организирана от общинската администрация в отговор на подписката с искания за по-добри условия за децата в града.

Стартът й беше даден през май, а близо 200 души подкрепиха исканията за увеличаване капацитета на детските ясли и градини, за тоалетна и чешма в градския парк, както и за пясъчник и катерушки, подходящи за деца от 1 до 3г., тъй като сегашните са предназначени за по-големите. В подписката се искаше още създаване на детски площадки в кварталите „Капитан Петко войвода” , “Простор”, “Изгрев”, „Гебран”, редовно поддържане на парковете и площадките. Неин инициатор беше Десислава Димитрова, майка на двегодишно момиченце.

Пред родителите заместник-кметът Мария Костадинова призна, че действително площадките в парка са обособени за по-големи деца, но се ангажира оттук-нататък при изграждането им да се монтират и съоръжения за по-малките.

За площадката в парка на кв. Капитан Петко войвода тя уточни, че от години се търсели средства за финансиране, които удряли на камък, но потвърди, че общината не се е отказала и продължава да търси начини за обновяването й.

Нова детска площадка се очаква да има до края на годината в кв. Изгрев, съобщи още Костадинова. Тя ще се намира срещу футболното игрище и ще бъде изградена от инвеститор, закупил имот в близост. След премахването на преместваемите гаражи в квартала, ще бъде направено още едно кътче за игра.

По думите й до 2 години във всеки един квартал на Свиленград, ще има изградени модерни и съобразени с нуждите на децата игрови площадки. Такава беше изградена в квартал Юг, със средства от Екопак, след санирането на блока на Граничар 166. Детска площадка има и в кв. Простор. Родител обаче се оплака, че на площадката до ромската махала цари мръсотия, непрекъсната музика и скандали.

Голям проблем е опазването на площадките, каза още Мария Костадинова, като призова гражданите за по-голяма активност. Сигнали за нарушения могат да се подават на тел. 0379/7 19 35. Подобен бил и проблема с неработещите чешми в градския парк и парк „Младежки”. Освен, че недобросъвестни граждани ги чупели, сметките от непрекъснато течащата вода били големи. Предложено беше да се монтират чешмички с копче, за да не се пилее вода.

Относно искането за тоалетна на парка, от общината казаха, че до парка има фургон, но в момента е заключен, защото опазването му било трудно. Планира се да се наеме човек на минимално заплащане, който да стопанисва WC-то.

На срещата беше споделено още, че няма случай, в който да е отказано на някое семейство да запише детето си в детско заведение. Всяка година посещаващите ясла или градина малчугани са в рамките на 700 – 710. По думите на Снежана Янева няма нужда от увеличаване на капацитета на детските заведения. От администрацията припомниха, че има изготвен проект за нова детска градина на мястото на Снежанка, но все още се търси финансиране за него.

В края на срещата Мария Костадинова сподели, че от общината са отворени към предложения и идеи на гражданите. Всеки можел да отиде на място в сградата на кметството и да изкаже мнението си и без подписка.

Previous articleЗадръжаха двама мароканци и монголец, опитали да преминат нелегално границата
Next articleПървият петзвезден хотел с казино в региона беше открит

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...