Компромисите, които не трябва да правим

0

Компромисите, които не трябва да правим

Всички дългосрочни отношения включват компромис. Сливане на два живота в едно, разрешаването на големи проблеми и справянето с по-малки такива. Къде да отидете на почивка, коя паста за зъби да използвате, кой филм да гледате, и т.н. и т.н.

За някои от нас въпросът дали се разбираме или се компрометираме твърде много е от изключително значение още в началото. За други, това може да дойде по-късно, след като блажената любов запoчне да избледнява и грешките или недостатъците на партньора започнат да стават все по-очевидни.

Да можете да разговаряте и да намерите компромис, често е знак за здравословна връзка. Някои компромиси, обаче са толкова значими, че не трябва да се правят с лека ръка.

Скриване на ключови аспекти от нашата същност. Тревожим се, че партньорът ни ще се почувства заплашен, объркан или раздразнен от значими аспекти на нашата личност, стремежи, вярвания, дейности, приятели. Обаче, като направим това, ние прекъсваме части от нашето „аз”. Ако можем да се справим с това в краткосрочен план, то с течение на времето, има вероятност да платим висока цена, залагайки психическото си здраве и неудовлетвореност в отношенията или и двете.

Какво можем да направим? Постепенно въвеждайте тези аспекти, като провеждате разговори с партньора си за това, защо те са ценни за Вас и как най-добре връзката Ви може да ги усвои.

Неуважението. Един от най-големите пророци на неудовлетворението или дълголетието на отношенията e, ако партньорът ни гледа на нас с презрение (или Вие) по време на спорове или несъгласия. Неуважението, враждебността и липсата на съпричастност във важните моменти, представляват съществена слабост в отношенията, която ще увреди способността на всяка двойка да управлява продуктивно стреса и конфликтите.

Какво можем да направим? Обсъдете заедно как да установите основни правила за конфликти, да подобрите уменията си за разрешаването им, и да полагате усилия да разберете взаимно гледната си точка, за да увеличите съпричастността си.

Значителна сексуална несъвместимост: Когато скриваме важни и утвърдени аспекти на сексуалността си, като конкретни желания, фетиши, предпочитания, сексуални действия или убеждения и практики, свързани с моногамията, ние се подлагаме на потенциално разочарование и недоволство по-късно във връзката си. За да бъде ясно, много взаимоотношения оцеляват и дори се развиват благодарение на задоволителиния сексуален живот.

Какво можете да направите? Поддържането на добър сексуален живот изисква работа в дългосрочен план в почти всички отношения. Помислете дали да имате честна дискусия и дали сте честни за нещата, които са били удовлетворяващи или вълнуващи за Вас в миналото. Вероятността партньорът Ви, да не ви е казал всичко за собствените си предпочитания, дори ако тяхната история е по-малко „цветна“ е голяма.

Елена Манолова

Онлайн психологическо консултиране

Skype: evidelova

Телефон: 0879 855 786

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Previous articleАтанас Овчаров: Пазим се от градушки с агне и поп
Next articleЗадържаха турчин, предложил подкуп на полицаи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...