ГДБОП разкри група за разпространение на наркотици при Свиленград

0

Организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици из цялата страна беше разкрита, след специализирана операция на ГДБОП в Свиленград. Открити са 3 кг висококачествен кокаин, а трима мъже са задържани, съобщиха от МВР.

Работата по разследването е продължила повече от четири месеца, а акцията срещу групата е осъществена след сделка с наркотични вещества в землището на хасковското с. Левка. Участвали са служители под прикритие, които били подготвили 93 хил. евро за висококачествения бял прах.

Тримата задържани са от Свиленград и Ботевград. Двама от тях са криминално проявени и осъждани, единият е с чисто съдебно минало. У тях са намерени и иззети повече от три килограма с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на кокаин, с много високо качество.

След задържането им, при последвалите действия по разследването – претърсване и изземване на различни адреси в Свиленград, с. Левка и Ботевград и личните обиски, са открити и иззети мобилни телефони, около 20 000 лева, електрона везна, лаптоп, и други вещи, които имат отношение към случая. На трима от групата е повдигнато обвинение за участие в престъпна група и разпространение на наркотици и им е взета постоянна мярка „задържане под стража“.

В рамките на акцията е и зрелищният арест на двама свиленградчани в ресторант „Парка” в града. Задържането им става в събота, 26 май, пред погледите на десетки гости на заведението, сред които и деца. Шокирани очевидци, гости на кръщене, споделиха по-рано подробности около ареста на двама мъже от града – И.П. и Д.С., придружен с нахлуване на спец полицаи с качулки, неутрализиране на заподозрените с шокова палка и просване по очи. Впоследствие И.П. е освободен.

Подробности за хода на разследването и причините за арестите бяха разкрити едва на 30 май от заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Георги Мойсев.

Работата по ареста на групата е била много трудна, защото участниците в нея били изключително предпазливи и дори параноични, обясниха те. На този етап от ГДБОП не са изяснили откъде е дошъл кокаинът. Според Мойсев прокуратурата не може да допусне такова количество кокаин да стигне до улицата и затова са действали, без да е сигурно откъде е дошъл наркотикът. Печалбата от продажбата му на улицата се изчислява на около 1 млн. лв. По данни на службите, преди тази сделка е имало и две други, но при тях са купени малки количества кокаин и хероин.

Previous articleБлясък и стил показа Випуск 2018 на СУ „Д-р Петър Берон“
Next article„Свиленград 1921“ на финала на турнира за Купата на АБФ в Хасково

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...