ГДБОП разкри група за разпространение на наркотици при Свиленград

0

Организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици из цялата страна беше разкрита, след специализирана операция на ГДБОП в Свиленград. Открити са 3 кг висококачествен кокаин, а трима мъже са задържани, съобщиха от МВР.

Работата по разследването е продължила повече от четири месеца, а акцията срещу групата е осъществена след сделка с наркотични вещества в землището на хасковското с. Левка. Участвали са служители под прикритие, които били подготвили 93 хил. евро за висококачествения бял прах.

Тримата задържани са от Свиленград и Ботевград. Двама от тях са криминално проявени и осъждани, единият е с чисто съдебно минало. У тях са намерени и иззети повече от три килограма с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на кокаин, с много високо качество.

След задържането им, при последвалите действия по разследването – претърсване и изземване на различни адреси в Свиленград, с. Левка и Ботевград и личните обиски, са открити и иззети мобилни телефони, около 20 000 лева, електрона везна, лаптоп, и други вещи, които имат отношение към случая. На трима от групата е повдигнато обвинение за участие в престъпна група и разпространение на наркотици и им е взета постоянна мярка „задържане под стража“.

В рамките на акцията е и зрелищният арест на двама свиленградчани в ресторант „Парка” в града. Задържането им става в събота, 26 май, пред погледите на десетки гости на заведението, сред които и деца. Шокирани очевидци, гости на кръщене, споделиха по-рано подробности около ареста на двама мъже от града – И.П. и Д.С., придружен с нахлуване на спец полицаи с качулки, неутрализиране на заподозрените с шокова палка и просване по очи. Впоследствие И.П. е освободен.

Подробности за хода на разследването и причините за арестите бяха разкрити едва на 30 май от заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Георги Мойсев.

Работата по ареста на групата е била много трудна, защото участниците в нея били изключително предпазливи и дори параноични, обясниха те. На този етап от ГДБОП не са изяснили откъде е дошъл кокаинът. Според Мойсев прокуратурата не може да допусне такова количество кокаин да стигне до улицата и затова са действали, без да е сигурно откъде е дошъл наркотикът. Печалбата от продажбата му на улицата се изчислява на около 1 млн. лв. По данни на службите, преди тази сделка е имало и две други, но при тях са купени малки количества кокаин и хероин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...