Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април

0

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 година, е до 30 април 2018-та, информираха от НАП.

До края на 2016 година дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Отделно от това, получените през годината доходи се обявяваха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица.

От началото на 2017 година, както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък, подлежат на деклариране само в годишната данъчна декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8.

Новият ред за деклариране на тези данъци и внасянето им, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина: дивиденти, ликвидационни дялове, лихви по банкови сметки, доходи от доброволно осигуряване и застраховане, доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества, които се облагат с окончателен данък.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации,  и за внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg .

Previous articleОбщо 10 медала за свиленградските шахматисти в надпреварата за купа “3 март”
Next articleЗаловиха иракчанки при опит да минат през границата с чужди паспорти

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...