Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април

0

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 година, е до 30 април 2018-та, информираха от НАП.

До края на 2016 година дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Отделно от това, получените през годината доходи се обявяваха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица.

От началото на 2017 година, както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък, подлежат на деклариране само в годишната данъчна декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8.

Новият ред за деклариране на тези данъци и внасянето им, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина: дивиденти, ликвидационни дялове, лихви по банкови сметки, доходи от доброволно осигуряване и застраховане, доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества, които се облагат с окончателен данък.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации,  и за внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg .

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...