Почина народната певица Кичка Савова

0

Известната народна певица и съосновател на ансамбъл „Загоре” Кичка Савова почина на 25 януари, на 83-годишна възраст. Родената в свиленградското село Сладун гласовита певица, прави първите си стъпки на музикалния подиум в Радио Стара Загора, едва 14-годишна. На сцената е в продължение на 65 години, а в богатият й репертоар влизат близо 600 песни.

Като солистка на Ансамбъл „Загоре” и като част от различни концертни групи, Кичка Савова е пътувала в Италия, Русия, Гърция и още много страни на Европа и Азия. През 2001 г., по покана на Истанбулското национално радио и телевизия, Кичка Савова изнася голям самостоятелен концерт, посветен на българската тракийска песен. На същия концерт, организиран от кметството на Истанбул, тя представя и своята ученичка – талантливата Дарина Славчева.

Дълго време тя се изявява и като художествен ръководител на състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Певицата подготвя талантливи българчета, които продължават образованието си в музикалните училища у нас.

Тя е автор и на автобиографичната книга „Живот отдаден на песента”, който съдържа 163 нотирани песни от богатия й репертоар.

От 2011 г. в родното село на певицата Сладун – се организира фестивал „ С песните на Кичка Савова”. По това време тя отбеляза и шест десетилетия от първия си запис в Радио Стара Загора, където са съхранени и записани над 80 нейни песни, определяни от специалистите като истинско богатство.

Всяка година близо 700 души участници от цялата страна посещават родното й село по време на двудневния фестивал. Неговия регламент включва изпълнение на песен от репертоара на тракийската певица и песен от фолклорната област на участниците. Почетен член на журито е самата Кичка Савова.

Заарди родолюбивата си дейност, Кичка Савова е отличена с почетния знак на Свиленград.
Тази година фоклорното събитие ще се осъществи на 22 април и ще бъде в нейна памет, съобщиха организаторите на фестивала.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...