Почина народната певица Кичка Савова

0

Известната народна певица и съосновател на ансамбъл „Загоре” Кичка Савова почина на 25 януари, на 83-годишна възраст. Родената в свиленградското село Сладун гласовита певица, прави първите си стъпки на музикалния подиум в Радио Стара Загора, едва 14-годишна. На сцената е в продължение на 65 години, а в богатият й репертоар влизат близо 600 песни.

Като солистка на Ансамбъл „Загоре” и като част от различни концертни групи, Кичка Савова е пътувала в Италия, Русия, Гърция и още много страни на Европа и Азия. През 2001 г., по покана на Истанбулското национално радио и телевизия, Кичка Савова изнася голям самостоятелен концерт, посветен на българската тракийска песен. На същия концерт, организиран от кметството на Истанбул, тя представя и своята ученичка – талантливата Дарина Славчева.

Дълго време тя се изявява и като художествен ръководител на състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Певицата подготвя талантливи българчета, които продължават образованието си в музикалните училища у нас.

Тя е автор и на автобиографичната книга „Живот отдаден на песента”, който съдържа 163 нотирани песни от богатия й репертоар.

От 2011 г. в родното село на певицата Сладун – се организира фестивал „ С песните на Кичка Савова”. По това време тя отбеляза и шест десетилетия от първия си запис в Радио Стара Загора, където са съхранени и записани над 80 нейни песни, определяни от специалистите като истинско богатство.

Всяка година близо 700 души участници от цялата страна посещават родното й село по време на двудневния фестивал. Неговия регламент включва изпълнение на песен от репертоара на тракийската певица и песен от фолклорната област на участниците. Почетен член на журито е самата Кичка Савова.

Заарди родолюбивата си дейност, Кичка Савова е отличена с почетния знак на Свиленград.
Тази година фоклорното събитие ще се осъществи на 22 април и ще бъде в нейна памет, съобщиха организаторите на фестивала.

Previous articleШампионът в Югоизточната Трета лига изглежда ясен още по средата на сезона
Next articleМобилни митничари задържаха гориво без документи в Любимец

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...