Природозащитници и музей популяризират долмена при Левка

0

С акцията се отбелязва Денят на Зеления пояс

Съвместна инициатива за популяризиране на долмена около свиленградското село Левка организират на 23 септември, събота, Зелени Балкани, Сдружение ,,Природен Парк Сакар“ и Исторически музей Свиленград.

Организаторите планират да почистят района и да подобрят достъпа до долмена и в същото време да го направят популярен и лесно достъпен за посетители и гости на района. Експертите от музея ще представят пред участниците начините за описване и проучване на подобни забележителности.

Това събитие е част от отбелязването на Деня на Зеления пояс от Зелени Балкани. Второто поредно отбелязване на деня ще надгради миналогодишната „Изложба в обора”. Традицията ще бъде продължена и с организирането на друга изложба от страна на Зелени Балкани – „Сакар – земя на съкровища”, която ще може да бъде разгледана в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в село Левка. От Българската фондация биоразнообразие също отбелязват деня на Зеления пояс с велопоход „Странджа от край до край”.
Долмените са човешки конструкции от ранната епоха на желязото и са изградени от каменни стени и таван. В превод името „долмен“ значи каменна маса и това се вижда от тяхната форма и размери. Предполага се, че са използвани за религиозни цели или погребения, те са изключително добре запазени и са достигнали до наши дни. Долмените са срещат из Странджа, Сакар и Източни Родопи в България, както и в Турция, и Гърция. Това че долмените попадат в такива обширни територии е още едно доказателство за широката им употреба от древните жители по тези земи. В същото време тези територии са емблематични за Зеления Пояс обхващащи запазени природа, биоразнообразие, култура и история. Много от тези територии са и част екологичната мрежа Натура 2000.
В района около село Левка, общ. Свиленград, част от Сакар планина се намира един почти непознат долмен. Известен на някои от местните хора, но не и на туристите и посетителите на района, долмена е останал забравен в трудно достъпна местност. В голяма степен това е така поради факта че района попада в т.нар. Желязна завеса от недалечното минало. Това са гранични територии където достъпа е ограничен и така остават неразкрити множество природни, културни и исторически забележителности. Това е и причината тези територии да са част от международната инициатива Европейски Зеления пояс, част от която е Балканския зелен пояс.

Европейският Зелен пояс формира 12.500 км. дълъг паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа и черноморското крайбрежие, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Балканският Зелен пояс обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, който се простира на територията на 9 страни. Землището на село Левка също попада в Балканския зелен пояс, което определя изборът му като място за отбелязване на Деня на Зеления пояс.

Програма:
10:00 – откриване на събитието в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в село Левка;

10:15 – презентации за Зеления пояс и долмените – Зелени Балкани и исторически музей;
11:00 – изложба „Сакар земя на съкровища“;

11:30 – отпътуване за района на долмена и започване на работа;
16:00 – край на събитието.

Previous articleКазино затвори след протест на служители
Next articleСвиленград отбелязва 109 години от обявяването на независимостта на България

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...