Природозащитници и музей популяризират долмена при Левка

0

С акцията се отбелязва Денят на Зеления пояс

Съвместна инициатива за популяризиране на долмена около свиленградското село Левка организират на 23 септември, събота, Зелени Балкани, Сдружение ,,Природен Парк Сакар“ и Исторически музей Свиленград.

Организаторите планират да почистят района и да подобрят достъпа до долмена и в същото време да го направят популярен и лесно достъпен за посетители и гости на района. Експертите от музея ще представят пред участниците начините за описване и проучване на подобни забележителности.

Това събитие е част от отбелязването на Деня на Зеления пояс от Зелени Балкани. Второто поредно отбелязване на деня ще надгради миналогодишната „Изложба в обора”. Традицията ще бъде продължена и с организирането на друга изложба от страна на Зелени Балкани – „Сакар – земя на съкровища”, която ще може да бъде разгледана в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в село Левка. От Българската фондация биоразнообразие също отбелязват деня на Зеления пояс с велопоход „Странджа от край до край”.
Долмените са човешки конструкции от ранната епоха на желязото и са изградени от каменни стени и таван. В превод името „долмен“ значи каменна маса и това се вижда от тяхната форма и размери. Предполага се, че са използвани за религиозни цели или погребения, те са изключително добре запазени и са достигнали до наши дни. Долмените са срещат из Странджа, Сакар и Източни Родопи в България, както и в Турция, и Гърция. Това че долмените попадат в такива обширни територии е още едно доказателство за широката им употреба от древните жители по тези земи. В същото време тези територии са емблематични за Зеления Пояс обхващащи запазени природа, биоразнообразие, култура и история. Много от тези територии са и част екологичната мрежа Натура 2000.
В района около село Левка, общ. Свиленград, част от Сакар планина се намира един почти непознат долмен. Известен на някои от местните хора, но не и на туристите и посетителите на района, долмена е останал забравен в трудно достъпна местност. В голяма степен това е така поради факта че района попада в т.нар. Желязна завеса от недалечното минало. Това са гранични територии където достъпа е ограничен и така остават неразкрити множество природни, културни и исторически забележителности. Това е и причината тези територии да са част от международната инициатива Европейски Зеления пояс, част от която е Балканския зелен пояс.

Европейският Зелен пояс формира 12.500 км. дълъг паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа и черноморското крайбрежие, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Балканският Зелен пояс обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, който се простира на територията на 9 страни. Землището на село Левка също попада в Балканския зелен пояс, което определя изборът му като място за отбелязване на Деня на Зеления пояс.

Програма:
10:00 – откриване на събитието в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в село Левка;

10:15 – презентации за Зеления пояс и долмените – Зелени Балкани и исторически музей;
11:00 – изложба „Сакар земя на съкровища“;

11:30 – отпътуване за района на долмена и започване на работа;
16:00 – край на събитието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...