Читалището в Мезек осмисля детската ваканция по проект

0

Проект „Лято без агресия, лято на спорта и българските традиции” стартира читалището в село Мезек. По него децата ще изучават традициите и обичаите, ще спортуват и ще четат книги. Участниците ще преминат и курс „Детство без агресия”.

Идеята на проекта е да ангажира сводното време на децата на възраст от 8 до 15 години през лятната ваканция. Целевата група в проекта е сформирана от 23 подрастващи с постоянно местоживеене в с.Мезек и такива, които през лятото почиват с родителите си, баби и дядовци в туристическото селище.

Чрез проекта освен, че ще бъде осмислено свободното им време, ще се работи и по стимулиране на тяхното съзряване в атмосфера на толерантност, съпричастност и грижа. В курса  „Детство без агресия”, освен различните игри, ще се практикуват и дихателни техники, както и Йога асани. В познаване на българските традиции ще се обучават още децата. Те ще изучават местния обичай „Коледуване”, момчетата ще бъдат снабдени с ямурлуци и геги, а момичетата ще се учат да приготвят типичните обредни питки. В последната вечер, край импровизирания лагерен огън, обичаят ще бъде представен пред жителите на селото, а присъстващите ще получат почерпка, приготвена от децата. Дейността ще бъде изцяло подкрепена и осъществена от самодейците в читалището и местни жители.

В „Часът на книгата” пък са предвидени 5 часа четене в рамките на 5 дни, в библиотеката на читалището. Състезанието „Мама, татко и аз” ще е своеобразен финал на планираните за лятото спортни мероприятия. Преди това, в рамките на 10 дни, ще се провеждат тренировки по футбол на игрището в с.Мезек.

Спечеленият проект е по Програмата за младежки дейности на община Свиленград. Максимално допустимата стойност за кандидатстване е 2 хил. лв.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...