Читалището в Мезек осмисля детската ваканция по проект

0

Проект „Лято без агресия, лято на спорта и българските традиции” стартира читалището в село Мезек. По него децата ще изучават традициите и обичаите, ще спортуват и ще четат книги. Участниците ще преминат и курс „Детство без агресия”.

Идеята на проекта е да ангажира сводното време на децата на възраст от 8 до 15 години през лятната ваканция. Целевата група в проекта е сформирана от 23 подрастващи с постоянно местоживеене в с.Мезек и такива, които през лятото почиват с родителите си, баби и дядовци в туристическото селище.

Чрез проекта освен, че ще бъде осмислено свободното им време, ще се работи и по стимулиране на тяхното съзряване в атмосфера на толерантност, съпричастност и грижа. В курса  „Детство без агресия”, освен различните игри, ще се практикуват и дихателни техники, както и Йога асани. В познаване на българските традиции ще се обучават още децата. Те ще изучават местния обичай „Коледуване”, момчетата ще бъдат снабдени с ямурлуци и геги, а момичетата ще се учат да приготвят типичните обредни питки. В последната вечер, край импровизирания лагерен огън, обичаят ще бъде представен пред жителите на селото, а присъстващите ще получат почерпка, приготвена от децата. Дейността ще бъде изцяло подкрепена и осъществена от самодейците в читалището и местни жители.

В „Часът на книгата” пък са предвидени 5 часа четене в рамките на 5 дни, в библиотеката на читалището. Състезанието „Мама, татко и аз” ще е своеобразен финал на планираните за лятото спортни мероприятия. Преди това, в рамките на 10 дни, ще се провеждат тренировки по футбол на игрището в с.Мезек.

Спечеленият проект е по Програмата за младежки дейности на община Свиленград. Максимално допустимата стойност за кандидатстване е 2 хил. лв.

Previous articleБюрото по труда стартира процедури по насърчителните мерки за работодатели
Next articleНа 18 август стартира третото издание на Международен рок фестивал в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...