Общината приключи 2009 без дефицит

0

В края на 2009 община Свиленград е успяла да разплати всичките си задължения и да привърши годината на икономическа криза без дефицит. Това стана ясно на отчета на бюджета за миналата година. Приходите на общината са 18 млн. 799 хил. 534 лв., а разходите 17 млн. 830 хил. 908 лв.

Липсата на дефицит от общинското ръководство обясняват със строгата дисциплина. Никакви други анти кризисни мерки не бяха предприети, освен строг контрол върху приходите и разходите, каза още Костадинова. Ежемесечно са правени разчети колко приходи се очакват, за да се преразгледат разходите. При обществените поръчки се осигурявало разсрочено плащане, за да не се трупат задължения и за да се разчетат  правилно разходите. Общината дори е успяла да разработи и над 10 проекта по ЕП и да изпълни няколко инфраструктурни обекта – околовръстното, кръговото движение, ремонта на улица Граничар, както и да ремонтира детските площадки, двете църкви „Св. Троица” и „Живоприемний източник”  в кв. Гебран.

Въпреки стабилното финансово състояние на общината, приходите в общинската хазна, разбираемо, са по-малко от предвидените. Една голяма част от тях беше планирано да постъпят от продажбата на общинска собственост. Пазарът на недвижими имоти обаче е доста свит. Спада на цените, на търсенето и на банковото кредитиране са повлияли на изпълнението на програмата за разпореждане с общинско имущество, каза инж. Иванка Димитрова, директор Дирекция „Общинска собственост”. Все пак приходите от общинска собственост са над 3 млн. лв. Очакванията са 2010 г. също да бъде тежка. Тогава обаче ще се търсят по-нестандартни начини да се справим със свития пазар и да решим финансовите проблеми.

Previous articleСвиленград облича сръбската армия
Next articleОрисия и шампионски късмет за Мартин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...