Общината приключи 2009 без дефицит

0

В края на 2009 община Свиленград е успяла да разплати всичките си задължения и да привърши годината на икономическа криза без дефицит. Това стана ясно на отчета на бюджета за миналата година. Приходите на общината са 18 млн. 799 хил. 534 лв., а разходите 17 млн. 830 хил. 908 лв.

Липсата на дефицит от общинското ръководство обясняват със строгата дисциплина. Никакви други анти кризисни мерки не бяха предприети, освен строг контрол върху приходите и разходите, каза още Костадинова. Ежемесечно са правени разчети колко приходи се очакват, за да се преразгледат разходите. При обществените поръчки се осигурявало разсрочено плащане, за да не се трупат задължения и за да се разчетат  правилно разходите. Общината дори е успяла да разработи и над 10 проекта по ЕП и да изпълни няколко инфраструктурни обекта – околовръстното, кръговото движение, ремонта на улица Граничар, както и да ремонтира детските площадки, двете църкви „Св. Троица” и „Живоприемний източник”  в кв. Гебран.

Въпреки стабилното финансово състояние на общината, приходите в общинската хазна, разбираемо, са по-малко от предвидените. Една голяма част от тях беше планирано да постъпят от продажбата на общинска собственост. Пазарът на недвижими имоти обаче е доста свит. Спада на цените, на търсенето и на банковото кредитиране са повлияли на изпълнението на програмата за разпореждане с общинско имущество, каза инж. Иванка Димитрова, директор Дирекция „Общинска собственост”. Все пак приходите от общинска собственост са над 3 млн. лв. Очакванията са 2010 г. също да бъде тежка. Тогава обаче ще се търсят по-нестандартни начини да се справим със свития пазар и да решим финансовите проблеми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...