Тютюнджиите запушиха границата

0

3 хил. тютюнопроизводители от цяла България се събраха вчера да протестират край границата. Причината – субсидиите им за тази година ще бъдат изплатени през лятото на следващата. Вместо 160 млн., както досега, те ще бъдат само 80 млн. Това обрича заетите в традиционния отрасъл на фалит и безработица.

Хилядите протестиращи, дошли от всички краища на България, от Свиленград до Русе, успяха вчера да блокират дясното платно на магистралния път в близост до ГКПП Капитан Андреево. Ден преди това тютюнопроизводителите протестираха на автомагистрала Тракия в района на пловдивското село Труд. След това, те се придвижиха до граничния пункт и цяла нощ останаха край границата, като заплашиха, че ще продължат с протестите, докато не получат писмено решение на правителството в тяхна полза. Протестиращите поискаха 6% от акциза на цигарите. Общо той през годината е над 2 млр. 400 млн. лв. Според тях предвидените само 80 млн. през следващата година ще ги доведат до фалит и масова безработица. За миналата премиите бяха в размер на 180 млн. и производителите ги получиха едва през лятото на 2009.

Когато говорят, че сме получили парите си за 2009 г., на управляващите трябва да им е ясно, че през тази получихме премиите си за 2008. И да не се спекулира на тази тема. Производствена и колендарна година са две различни неща, каза  Васил Панайотов от Свиленград.

Протестът ни не е политически. Ние се борим да оцелеем, казаха още местните тютюнджии. Поне 200 от тях подкрепиха с присъствието си протеста.

После те блокираха и едно от платната към гръцкия пункт. Там в късния следобед чуха и решението на правителството, което през последните дни преговаряше с представители на тютюнопроизводството.

Държавата се съгласи да изплати за следващата година 116 млн. премии. Помощта за тютюнопроизводителите ще се обсъди още на първия Съвет на министрите на земеделието на ЕС, на 18 януари следващата година. Очаква се средствата да бъдат гласувани на 29 март. При положително становище, земеделското министерство ще бъде готово още през април да изплати средствата.

Previous articleСашо Андреев спортист номер 1 на Свиленград
Next articleОбщински съветници обясняват имат ли изгода

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...