Днес е Андреевден

0

В Свиленград отслужиха тържествена литургия за обновен храм

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани – християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър.

Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

В народните вярвания, денят се свързва с представите за прехода от есента към зимата. Църковният празник се нарича от народа още Мечкин ден. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

В този ден започва нарастването на деня. Според българската поговорка – колкото едно просено зърно.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и вари в ново гърне жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

В Свиленград на този ден официално бе открит изцяло ремонтирания храм „Св. Йоан Рилски” Чудотворец в кв. Капитан Петко войвода. Посрещнат беше митрополит Антоний, който извърши освещаване с водосвет на изцяло ремонтирания храм и отслужи Света божествена литургия.

Църквата е напълно обновена отвътре и отвън и изографисана с нови иконописи благодарение на щедростта на местни дарители. Вчера в църквата пристигнаха и мощите на светците Козма и Дамян и чудотворна икона на Богородица.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Previous articleКанабис в буркани откриха полицаите в Свиленград
Next articleОглеждат гранични застави за бежанци при Сладун и Маточина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...