Днес е Андреевден

0

В Свиленград отслужиха тържествена литургия за обновен храм

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани – християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър.

Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

В народните вярвания, денят се свързва с представите за прехода от есента към зимата. Църковният празник се нарича от народа още Мечкин ден. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

В този ден започва нарастването на деня. Според българската поговорка – колкото едно просено зърно.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и вари в ново гърне жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

В Свиленград на този ден официално бе открит изцяло ремонтирания храм „Св. Йоан Рилски” Чудотворец в кв. Капитан Петко войвода. Посрещнат беше митрополит Антоний, който извърши освещаване с водосвет на изцяло ремонтирания храм и отслужи Света божествена литургия.

Църквата е напълно обновена отвътре и отвън и изографисана с нови иконописи благодарение на щедростта на местни дарители. Вчера в църквата пристигнаха и мощите на светците Козма и Дамян и чудотворна икона на Богородица.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...