Бежанският лагер в Пъстрогор става затворен. Местят афганистанци от Харманли в Любимец

0

Бежанският лагер до свиленградското село Пъстрогор ще бъде реконструиран от „отворен” в „затворен” тип. В него ще бъдат пренасочени част от настанените в Разпределителен център Харманли чужденци.

Информацията беше разпространена след работно съвещание при министър-председателя в оставка Бойко Борисов, на което беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

Към момента няма преместени мигранти от лагера в Харманли в Пъстрогор, разбра svilengrad24. Експерти споделиха, че преобразуването на лагера в затворен ще отнеме време. Необходимо е извършването на строително-ремонтни дейности и създаването на нова организация. Капацитетът на центъра е 300 души.

Снимка: haskovo.topnovini.bg
Снимка: haskovo.topnovini.bg

Около 400 афганистанци от лагера в Харманли ще бъдат преместени във фургони в лагера от затворен тип към дирекция „Миграция” в Любимец, съобщиха по-рано и от областната администрация в Хасково. 50-те фургона, в които ще бъдат настанени мигрантите бяха докарани в Любимец преди ден.

След бунта в центъра беше съобщено, че от него ще бъдат изведени всички агресивни мигранти. Те ще бъдат настанени в центровете от затворен тип. В центъра в Харманли ще останат да живеят само сирийците. А извеждането на афганистанците ще бъде извършено по план, след като всички мигранти бъдат преброени. Този процес започва днес и се очаква да продължи до края на седмицата.

Бивши застави на Гранична полиция в района на българо-турската граница ще бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те също ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР. Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им.

Ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на центъра и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците. Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. Изграждането на оградата на бежанския лагер върви по график.

Previous articleСтартира конкурсът “Най-красиво писмо до Дядо Коледа”
Next articleКанабис в буркани откриха полицаите в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...