Бежанският лагер в Пъстрогор става затворен. Местят афганистанци от Харманли в Любимец

0

Бежанският лагер до свиленградското село Пъстрогор ще бъде реконструиран от „отворен” в „затворен” тип. В него ще бъдат пренасочени част от настанените в Разпределителен център Харманли чужденци.

Информацията беше разпространена след работно съвещание при министър-председателя в оставка Бойко Борисов, на което беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

Към момента няма преместени мигранти от лагера в Харманли в Пъстрогор, разбра svilengrad24. Експерти споделиха, че преобразуването на лагера в затворен ще отнеме време. Необходимо е извършването на строително-ремонтни дейности и създаването на нова организация. Капацитетът на центъра е 300 души.

Снимка: haskovo.topnovini.bg
Снимка: haskovo.topnovini.bg

Около 400 афганистанци от лагера в Харманли ще бъдат преместени във фургони в лагера от затворен тип към дирекция „Миграция” в Любимец, съобщиха по-рано и от областната администрация в Хасково. 50-те фургона, в които ще бъдат настанени мигрантите бяха докарани в Любимец преди ден.

След бунта в центъра беше съобщено, че от него ще бъдат изведени всички агресивни мигранти. Те ще бъдат настанени в центровете от затворен тип. В центъра в Харманли ще останат да живеят само сирийците. А извеждането на афганистанците ще бъде извършено по план, след като всички мигранти бъдат преброени. Този процес започва днес и се очаква да продължи до края на седмицата.

Бивши застави на Гранична полиция в района на българо-турската граница ще бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те също ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР. Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им.

Ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на центъра и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците. Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. Изграждането на оградата на бежанския лагер върви по график.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...