Пожар от съседна Гърция навлезе на наша територия

0

Разплащателна агенция идва на проверка в Свиленградско заради земеделски пожари

Разразилият се снощи пожар, влязъл на наша територия от Северна Гърция, днес се разгаря отново. Нова стихия пламна около 14.30 часа днес и вдигна на крак свиленградските пожарникари, които отново потеглиха към района на шато „Катаржина”, откъдето нахлува огъня. Снощи огънят стигна в близост до квартал “Гебран“. Огънят обаче бе овладян навреме и  не е имало пряка опасност за населението, обясниха от областната противопожарна служба. Силният вятър днес обаче е възможно да подпомогне разгръщането на новия огън.

Само вчера пожарникарите в Свиленград са се отзовали на 11 сигнала. Изгорели са 10 кв. м покрив на помощна постройка в района на околовръстния път, пластмасов контейнер на ул. Димитър Благоев, сухи треви в кв. Изгрев, в село Капитан Андреево, в село Момково и в гробищния парк в града. Пожар е възникнал и в стърнище до кв. Гарата.

Предположението за причините при повечето от вчерашните пожари е човешка небрежност, но не само. Повечето от инцидентите са в сухи треви, а те продължават да изобилстват и днес. В комбинация със силния вятър обаче може да предизвикат истинско бедствие. Предположенията са, че наблюдавайки колегите си в Сверна Гърция и някои от нашите земеделци са се върнали към вече забраненото палене на стърнища и сухи треви.

Подготвям писмо до Разплащателна агенция, в което ги уведомявам, че е наложително да започнат проверка в цели райони на общините Свиленград и Любимец, заяви началникът на РСПБЗН Ивелин Тонев, потърсен за коментар. Ако се установи палене на стърнища, което е абсолютно забранено, ще се пристъпи към спиране на европейските субсидии, както предивжда закона, закани се той.

При вчерашните пожари бяха унищожени и 30-декара лозе между Любимец и село Лозен. Лозовият масив е по европейска програма. Спасени са 300 дка от него.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...