Пожар от съседна Гърция навлезе на наша територия

0

Разплащателна агенция идва на проверка в Свиленградско заради земеделски пожари

Разразилият се снощи пожар, влязъл на наша територия от Северна Гърция, днес се разгаря отново. Нова стихия пламна около 14.30 часа днес и вдигна на крак свиленградските пожарникари, които отново потеглиха към района на шато „Катаржина”, откъдето нахлува огъня. Снощи огънят стигна в близост до квартал “Гебран“. Огънят обаче бе овладян навреме и  не е имало пряка опасност за населението, обясниха от областната противопожарна служба. Силният вятър днес обаче е възможно да подпомогне разгръщането на новия огън.

Само вчера пожарникарите в Свиленград са се отзовали на 11 сигнала. Изгорели са 10 кв. м покрив на помощна постройка в района на околовръстния път, пластмасов контейнер на ул. Димитър Благоев, сухи треви в кв. Изгрев, в село Капитан Андреево, в село Момково и в гробищния парк в града. Пожар е възникнал и в стърнище до кв. Гарата.

Предположението за причините при повечето от вчерашните пожари е човешка небрежност, но не само. Повечето от инцидентите са в сухи треви, а те продължават да изобилстват и днес. В комбинация със силния вятър обаче може да предизвикат истинско бедствие. Предположенията са, че наблюдавайки колегите си в Сверна Гърция и някои от нашите земеделци са се върнали към вече забраненото палене на стърнища и сухи треви.

Подготвям писмо до Разплащателна агенция, в което ги уведомявам, че е наложително да започнат проверка в цели райони на общините Свиленград и Любимец, заяви началникът на РСПБЗН Ивелин Тонев, потърсен за коментар. Ако се установи палене на стърнища, което е абсолютно забранено, ще се пристъпи към спиране на европейските субсидии, както предивжда закона, закани се той.

При вчерашните пожари бяха унищожени и 30-декара лозе между Любимец и село Лозен. Лозовият масив е по европейска програма. Спасени са 300 дка от него.

Previous articleДнес е Архангеловден
Next articleСребро за младите огнеборци на Свиленград от турнира за Купа „Юлиян Манзаров”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...