В Свиленград изборният ден започна нормално. Полицаи и пожарникари охраняват секциите

0

Окончателно: избирателите в общината са 19 776

Изборният ден в Свиленград започна нормално. Всички секциии започнаха работа в рамките на посоченият от закона час – 7.00 часа, съобщи Надя Пеева, секретар на община Свиленград. Очакваме към 10.00 часа да започнат да постъпват и първите данни за изибрателната активност, допълни тя.

До 20.00 часа ще продължия изборният ден. 21.00 часа е максимално допустимото по закон време, ако има струпване от чакащи пред избирателните секции.

По последни данни избирателите в общината са 19 776. Това е окончателната цифра, след актуализирането на избирателните списъци, допълни Надя Пеева.

Днес България избира президент и вицепрезидент на страната. Гласуването за  пръв път е задължително. Избирателите могат да пуснат гласа си и за националния референдум, където могат да отговорят на един, два или на всички въпроси. Там гласуването не е задължително.

Полицаи, пожарникари, гранични полицаи и дори служители от „Миграция” охраняват изборите в Свиленград. Специален щаб в Областната дирекция на МВР е създаден, за да ръководи и координира работата и да гарантира обществения ред в изборния ден.

Полицията ще оказва съдействие при проблем в изборните секции само при изрично писмено поискване от председателите на секционните комисии, съобщават от МВР. От там напомнят на гражданите, че в секциите не се допускат лица в нетрезво състояние и носещи оръжие. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения и престъпления на единния европейски номер 112. В полицейските управления работят оперативни групи за нарушения и перстъпления в изборния ден.

Previous articleРИК Хасково отхвърли жалбата за купуване на гласове в Свиленград
Next article15,74% активност в изборите за президент в Свиленград към 10.00 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...