В Свиленград изборният ден започна нормално. Полицаи и пожарникари охраняват секциите

0

Окончателно: избирателите в общината са 19 776

Изборният ден в Свиленград започна нормално. Всички секциии започнаха работа в рамките на посоченият от закона час – 7.00 часа, съобщи Надя Пеева, секретар на община Свиленград. Очакваме към 10.00 часа да започнат да постъпват и първите данни за изибрателната активност, допълни тя.

До 20.00 часа ще продължия изборният ден. 21.00 часа е максимално допустимото по закон време, ако има струпване от чакащи пред избирателните секции.

По последни данни избирателите в общината са 19 776. Това е окончателната цифра, след актуализирането на избирателните списъци, допълни Надя Пеева.

Днес България избира президент и вицепрезидент на страната. Гласуването за  пръв път е задължително. Избирателите могат да пуснат гласа си и за националния референдум, където могат да отговорят на един, два или на всички въпроси. Там гласуването не е задължително.

Полицаи, пожарникари, гранични полицаи и дори служители от „Миграция” охраняват изборите в Свиленград. Специален щаб в Областната дирекция на МВР е създаден, за да ръководи и координира работата и да гарантира обществения ред в изборния ден.

Полицията ще оказва съдействие при проблем в изборните секции само при изрично писмено поискване от председателите на секционните комисии, съобщават от МВР. От там напомнят на гражданите, че в секциите не се допускат лица в нетрезво състояние и носещи оръжие. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения и престъпления на единния европейски номер 112. В полицейските управления работят оперативни групи за нарушения и перстъпления в изборния ден.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...