Задържаните при спецакцията станаха девет

0

И петима митничари са били задържани във връзка със спецоперацията, провела се тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево, съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Така общо задържаните станаха 9.

Първоначално, в започналата в 6.00 часа сутринта операция, бяха арестувани 4 гранични полицаи. След това от прокуратурата съобщиха, че продължават с още арести. Претърсени са били 14 адреса в 4 града в Хасковска област за белязани пари. От обвинението уточниха още, че има укрили се, които се издирват.

„Част от белязаните пари са били дадени на корумпираните служители, част от тях са открити у задържаните служители. Така че имаме доказано деяние – получаване на подкуп макар и в малък размер. Става дума за около 15-20 евро. Парите са искани за всички случаи, при които е било необходимо съдействие от страна на Гранична полиция или митнически инспектор. Не можем да посочим, че са само за мигрантския процес. Така че това не е единственото действие по служба, заради което са искали подкуп”, каза Румяна Арнаудова.

Операцията е подготвяна от около година. Собственици на транспортни фирми се оплакали, че при всяко преминаване трябвало да дават пари на граничарите, за да нямат проблеми. Засега няма данни арестуваните да са работили като престъпна група, уточниха от обвинението. Предстои прокурорите да решат в рамките на утрешния ден, кои от арестуваните да бъдат повдигнати обвинения и да бъдат задържани за срок от 72 часа.

Заради провеждането на спецакцията движението на пункт Капитан Андреево беше спряно в рамките на няколко часа.

Близо 120 души са били командировани за зрелищното задържане на граничните служители. В това число следователи и прокурори, 40 агенти на ДАНС и 50 служители от Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР.

Previous articleЧетирима гранични полицаи задържани за корупция
Next articleHERZ на среща с „Термопроектстрой и приятели”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...