Напрежение между личните лекари и спешна помощ заради закрит дежурен кабинет и новите договори

1

Спешните медици в Свиленград не искат да подпишат новото споразумение с личните лекари в града. Чрез него местните джипита делегират на Центъра за спешна медицинска помощ да поеме дейността им в почивните и празничните дни. От 1 май джипитата спряха да дават дежурства в кабинета за неотложна помощ на пациентите. Така цялата работа по празниците се прехвърли върху спешната помощ, от където заявиха, че промяната ще се отрази негативно на пациентите.

„Не е редно да изпълняваме отговорностите на другите хора, категоричен беше началникът на спешното в Свиленград д-р Петров. Занимаваме се с хиляда неспецифични за нас дейности, а нямаме кадрова облезпеченост. Имаме непопълнени екипи, половината ни лекари са пенсионери, имаме смени, в които въобще няма лекар. Фелдшерите нямат право да преглеждат деца до 3-годишна възраст. Исканото от джипитата е извън всякакъв разум и във вреда на пациентите. Нека те си изпълнят ангажиментите към собствените си пациенти и им осигурят неотложната помощ, която е различна от спешните състояния. Този път ще протестираме и категорично няма да отстъпим”, коментира д-р Петров.

Спешните медици изчислиха още, че на всяко джипи се падало на два месеца по едно дежурство в неотложния кабинет. Доскоро той функционираше по шест часа в почивните  и празнични дни, а личните лекари се редуваха в него по график.

След въвеждането на промените в здравеопазването, от първи април, дежурните кабинети, такива, каквито съществуваха до момента, станаха незаконни, коментираха джипита ситуацията. Отвориха се други възможности, но единствената приложима в нашия регион е прехвърлянето към спешните центрове, допълниха лични лекари. Като отхвърлиха останалите три възможности, които дава наредбата.

Аз не искам да кажа, че това е най-доброто решение от страна на министерството, заяви д-р Генов потърсен за коментар върху създалата се ситуация. Но е единственото възможно. То няма да промени нещо кой знае какво. Хората пак си търсиха спешната помощ след тези 6 часа дежурство.

За сметка на това обаче промените щели да вкарат към заплатите на спешните медици по 11 ст. за всеки пациент, прегледан за това време. Толкова, колкото самите джипита получавали. А парите, след разговори с Министерството, станало ясно, че ще бъдат превеждани редовно, коментира още д-р Генов.

До края на миналата седмица спешни медици и лични лекари не се срещнаха да коментират създалото се между тях напрежение. Така че се наложи лично регионалната шефка на ЦСМП – д-р Радева, да пристигне тук, за да разговаря с двете страни.

На срещата в четвъртък присъстваха лекари и фелдшери от спешната помощ, но не и джипита. Поканен беше още д-р Ермов, управителят на МБАЛ Свиленград, за да бъде запознат с проблема, тъй като той ще рефлектира и в болничната помощ. Покана е получила и д-р Василева, председател на здравната комисия в местния парламент. Местната власт ще бъде уведомена с писмо, че има проблем в здравеопазването в общината.

Според личните лекари обаче проблем няма. Стана ясно, че при срещата с тях, д-р Радева е подписала договорите с 11-те практики в града. Те са със задна дата – от 1 май, „за да могат колегите от спешна помощ да си получат парите за целия месец”, каза д-р Генов. „Ако някой създава проблеми, това не сме ние, коментира още той. Протягаме обаче ръка към колегите и през следващата седмица ще се срещнем с тях, във вторник, за да коментираме ситуацията. Мисля, че просто не разполагат с достатъчно информация”.

Previous articleАрхимандрит Януарий: Да посрещнем възкръсналия Христос и той да заживее в нас!
Next articleСилно начало за свиленградчанчетата на турнира във Франция

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...