Борят мангана с пунктове

0

Водата на Свиленград от години показва по-високи от допустимите стойности на манган. Една от последните проверки в лабораторията в Димитровград показва, че неговото съдържание е 76 мг на литър, при праг 50. Друга от началото на 2009 г. посочва стойности от 132. Пикът е бил през 2005 година, когато в с. Капитан Андреево, водата показва съдържание на манган от 2 834 мг на литър. Тогава реакцията е светкавична, помпената станция в селото е спряна и то е включено в градската мрежа. За успокоение на хората – от тогава насам стойностите никога не са били такива.

Манганът води до отслабване на зрението, слуха, треперене на крайниците и смърт. Това пише в страниците на интернет.

„За да порази централната нервна система манганът трябва да е в доста по-големи количества от тези в Свиленград, каза д-р Янев, директор на РИОКОЗ – Хасково. Освен това  човек трябва да пие такава вода в продължение на години и то по 20 литра на ден, което е невъзможно. На всеки три месеца се следят неговите стойности.  За това не трябва да се създава напрежение сред хората”.

Класическото обяснение за по-високото съдържание на манган във водата е блатната растителност на Марица. От нея се развиват мангановите бактерии. Самите кладенци са плитки, повърхностно разположени и затова се влияят. За борба с мангана има построени 13 пункта в областта. Такава скъпоструваща система в близост до Свиленград няма. Добър вариант според специалистите е, пречиствателната станция, която ще се строи в нашия град, да има предвиден такъв пункт.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...