Борят мангана с пунктове

0

Водата на Свиленград от години показва по-високи от допустимите стойности на манган. Една от последните проверки в лабораторията в Димитровград показва, че неговото съдържание е 76 мг на литър, при праг 50. Друга от началото на 2009 г. посочва стойности от 132. Пикът е бил през 2005 година, когато в с. Капитан Андреево, водата показва съдържание на манган от 2 834 мг на литър. Тогава реакцията е светкавична, помпената станция в селото е спряна и то е включено в градската мрежа. За успокоение на хората – от тогава насам стойностите никога не са били такива.

Манганът води до отслабване на зрението, слуха, треперене на крайниците и смърт. Това пише в страниците на интернет.

„За да порази централната нервна система манганът трябва да е в доста по-големи количества от тези в Свиленград, каза д-р Янев, директор на РИОКОЗ – Хасково. Освен това  човек трябва да пие такава вода в продължение на години и то по 20 литра на ден, което е невъзможно. На всеки три месеца се следят неговите стойности.  За това не трябва да се създава напрежение сред хората”.

Класическото обяснение за по-високото съдържание на манган във водата е блатната растителност на Марица. От нея се развиват мангановите бактерии. Самите кладенци са плитки, повърхностно разположени и затова се влияят. За борба с мангана има построени 13 пункта в областта. Такава скъпоструваща система в близост до Свиленград няма. Добър вариант според специалистите е, пречиствателната станция, която ще се строи в нашия град, да има предвиден такъв пункт.

Previous articleЗаплатите на съветниците – по-големи, наказанията – същите
Next articleБезработните в свиленградско по-малко от миналата година, засега

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...