Георги Шишков: По листите ще ги познаете

0

Георги Шишков е дългогодишен член на СДС и дългогодишен общински лидер на паритята в Свиленград. Бивш депутат. Бил е началник на митница Свиленград. Областен координатор е на сините в Хасковска област от края на 2010 година. Около два месеца преди изборите неговото място временно зае хасковският адвокат Димо Стоянов.

Г-н Шишков, за пръв път не участвате пряко в изборите. Какво се случи със СДС в Свиленград?

За пръв път на тези избори, аз няма да гласувам за Съюза на демократичните сили. СДС стои в регистрацията на Реформаторския блок, заради решение на националните ръководства за обща регистрация. В Свиленград обаче РБ е „деформаторски“ блок. Хората, които го представляват, деформираха идеята на автентичното, старото дясно, което носи СДС.  Така че, на тези местни избори старата десница е подкрепяща новата десница – ГЕРБ. Аз ще гласувам за ГЕРБ. Убеден съм, че те ще спечелят изборите.

Вие и преди старта на кампанията заявихте, че ще подкрепите кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Андреев. 

Да. Сега вече кампанията е в ход. Политическият пазар е отворен, сергиите са наредени. Прави впечатление, че се акцентира повече върху кандидатите за кмет. Не трябва да се пренебрегват обаче листите. Те са доста интересни. Защото, хората трябва да са наясно, общинският съвет е този, който дава реално възможност на кмета да прави каквото си иска или да го контролира, за да служи по-добре на хората.

И затова казвам, по листите ще ги познаете. Прави впечатление, че и на тези избори пак не можа да се скъси дистанцията между кандидатите и избирателите. Има една тенденция – листите да се разтварят в обществената прослойка. За разлика от Възраждането, когато решенията за важни проблеми са вземали представители в училищни и църковни настоятелства, сега „важните хора“ в града се разтвориха в олигархията, в определени икономически интереси.

Та вижте една листа – на БСП. Тя само използва името на партията. Това е козметично замазване и прикриване на една спаружена физиономия. Тези хора нямат нищо общо с БСП. Това е, мога откровено да го кажа, листата на кмета. Неговият най-доверен човек от фирмата на жена му е в листата. В листата на БСП са и най-доверените хора на Паришев, на Киришев. Това не е листата на БСП. Тук го няма Георги Илиев, няма го Михаил Милев,който показа гражданска позиция по много теми в миналия общински съвет. Някакви момченца и корпоративни хорица са там. Това е листата на хората, които задкулисно се упражняват да ръководят Свиленград.

Вторият играч е ДПС. Те наистина са структурирани като партия. Играят фино, почти не се забелязва какво правят. Те обаче са оплели през годините една голяма паяжина от десятници, стотници, имат по-обигран маниер на работа и може и да се окажат изненада на тези избори.

Следващата парламентарно представена партия е РБ. Извинявайте, „Деформаторски“ блок Свиленград. Той е съставен от случайно попаднали хора, никога не са изповядвали идеята на автентичното дясно. Там има хора, зависими от Манолов. Тази листа, ако вкара един човек в общинския съвет, могат да последват само няколко неща – Славка Желязкова ще продължи да е на работа, мъжът й също. Толкова.

Интересен е другия участник Коалиция „Заедно за Свиленград“. Няма нищо общо с миналата коалиция. Само една от партиите е останала. Това е ВМРО. Като се погледне кой за кого работи, на кого служи, цялата патриотична идея се обезмисля. ССД и ЗНС сега не участват. Това не е коалиция Заедно за Свиленград, това е коалиция „Рахат локум“.

ЗС „Александър Стамболийски“. Това е франчайзингът на политиката. Атака няма какво да я коментираме. Останаха ли в нея други хора, освен Ангел Божинов и жена му? Особено и с последните изцепки на Волен Сидеров.  АБВ – също няма смисъм да се коментира. Всички са наясно с това какво салто мортале беше направено.

Дано не изпускам някого. А, да вземем Националният фронт за спасение на България. Те имаха добър успех, когато бяха като Патриотичен фронт. Сега имам чувството, че няма да се получат нещата. Тежестта не я виждам. В Свиленград те не използват лексиката на патриотизма. Свиленград се турцизира и аз очаквах Националният фронт да води такава политика.

По листите ще ги познаете. Манолов е председател на всички тези партии. От другата страна е обединението около ГЕРБ. Те успяват да си направят подбор на хората, които през годините са работили за партията, доказвали са своите житейски и професионални възможности. Там няма хора, които да зависят било от служба, било от фирма, било от личност. Това е опитът – някои са по два мандата общински съветници. Има и нова вълна, както и гражданска квота. Като д-р Минков, който представлява хората, които подкрепят ГЕРБ. Затова смятам, че ще има добри резултати за ГЕРБ, и не толкова добри за останалите.

Г-н Шишков, от толкова години вие имате една и съща позиция. Опозиция на това управление. Защо?

Човек трябва да има принципи и мнение. Ако той знае кой е – няма защо да ги променя. Аз съм против това управление, защото начело е един човек, който иска да се хареса на всички, а всъщност иска да използва. Не можеш да се харесаш на всички. Пръстите ни са различни, очите ни са различни… Такива хора трябва да  бъдат разобличавани.

Кой е най-големият грях на това управление, според Вас?

Не може да се каже. Има и добри неща, които са направени и не могат да се отрекат. Има обаче едно нещо, което определено е негативно – отношението. Да искаш да командваш партиите, а тези които не искат да те подкрепят – да ги мачкаш. Нали говорим за европейски ценности? Ако не одобряваш действията на някой – добре, но чак да започнеш да го мачкаш. Това рано или късно се връща. Всеки диктатор си е отишъл, някои  – с избори. После – концентрацията на средствата в града е в пет човека. Хванаха града за гушата и го душат. Че няма работни места – няма. Че се набляга само на строителство и на казина, набляга се. Това не му отива на Свиленград. Може да се намира на такова място, но той не бива да се превръща в държава в държавата.

Previous articleМитничари предотвратиха четири опита за контрабанда на ментета
Next article„Албена“ на Йовков на сцената на читалището