Частица от мощите на Св. Иван Рилски посрещнаха в храма на Гарата

0

Късче от мощите на небесния покровител на българския народ Св. Иван Рилски пристигна в Свиленград. Тържествената церемония започна в 18:00 часа в църквата ”Св. Йоан Рилски Чудотворец” в квартал „Гарата“. Светинята беше донесена от игумена на Чипровския манастир архимандрит Неофит и архимандрит Антим, по молба на предстоятеля на храма отец Януарий.

децаРеликвите бяха отнесени до храма с кратко литийно шествие. В него се включиха малки християнчета. Момченце и момиченце носеха икона с образа на светеца, а жени от село Мезек, облечени във фолклорни носии развяха българския трибагреник.

Десетки вярващи се стекоха, за да почетат светеца. Хората споделиха, че искат да се помолят за здраве на техните близки.

Млада жена на 34 години дойде, за да се помоли за оздравяването на детето си. Друга, възрастна жена, пък се молеше за внука си, който живее в чужбина.

МезекСлед шествието светините бяха положени в храма и беше отслужена света Божествена Литургия от негово високопреподобие архимандрит Януарий. Всички честни духовници присъстваха на събитието. Отец Георги, който служи в църквата в кв. Гебран, отец Дионисий от храма в Баяндър, а по-късно пристигна и архийрейският наместник отец Константин.

На всеки от вярващите бяха раздадени икона с образа на Св. Йоан Рилски и памук, осветени от светите мощи.храм

Според поверието Св. Иван Рилски – Чудотворецът, помага и дава сили за живот. Светецът е роден през 876 г. В село Скрино край Дупница. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва и се установява в Рила планина, където основава едноименния манастир. Там той извършва много чудеса, заради които днес е известен като светеца Чудотворец.

В храма беше отслужена вечерна литургия. Служби ще има на 12, 13 и 14 септември. Частицата ще остане за поклонение на вярващите до Кръстовден.

автор: Кристина Грозева

Previous articleКино Тракия стана 3D. Виж програмата за седмицата
Next articleИздирват каналджия, зарязал бежанци в микробус до Студена

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...