Нова опасност за животните след „синия език“

0

Нова зараза по животните идва от Турция. След като миналата година стадата в граничния регион бяха застрашени от „син език“, властите предупреждават за открито огнище на заразен дерматит по животните в Одрин. В южната ни съседка са засечени две огнища на заболяването, което удря едрия приживен добитък със симпотми, близки до шарката. Това наложи свикването на областната епизоотична комисия, която да набележи мерки.

Въпреки че е характерна за Африка, заразата е опасна и за региона ни, тъй като се разпространява и индиректно от кръвосмучещите насекоми, съобщиха от областната администрация.

Възприемчиви към болестта са говедата и домашните биволи. При заразяване по животното се появяват срупеи, температура, болестта протича като типично вирусно заболяване. Появяват се секрети, последвани от обриви по кожата, които са около 5 см и се разпространяват по цялото тяло. Наблюдава се възпаление на вимето и доенето става почти невъзможно заради болката. Млечната секреция драстично намалява и впоследствие се прекратява напълно. Инкубационният период е от 4 до 14 дни.

Болестта не представлява опасност за здравето и живота на хората, дори консумацията на месо на заразено животно не е опасно.  Смъртността при животните е сравнително ниска между 5 и 10%. Щетите са предимно икономически поради спирането на млеконадоя, както и на угояването при телетата, които не достигат необходимите килограми.

За всички тези признаци стопаните от региона ще бъдат предупредени чрез общинските епизоотични комисии. Със заповед на областния управител ОДБХ ще извършва ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в стопанствата в общините, граничещи с Турция и Гърция. Полицията пък е натоварена с контрола върху търговията и движението на едри преживни животни.

Previous articleМитничари заловиха таблетки псевдоефедрин в полски камион
Next articleСъстезателките на „Изида“ спечелиха куп отличия от йога шампионат в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...