„Бойдеви“ превозват от днес до София и Пловдив в 6.00 часа

0

Фирма „Бойдеви“ поема автобусните превози до София и Пловдив в 6.00 часа. За „Торре“ остават курсовете в 5.00 часа до София и в 8.00 часа до Пловдив.

Линиите по двете дестинации от 19 февруари тази година изпълняваше харманлийската фирма Торре, след съдебно решение. Договорът с общината беше подписан след около 2-години на дела, в които превозвачът атакува решението на общинския съвет в Свиленград, конкурсът за обществения превоз да бъде прекратен. До решение за това се стигна, след като представителят на Автомобилна администрация отказа да подпише протокола, с мотива, че конкурсът се е провел по друг член, а не според изискванията на закона за такъв тип превози.

За да не останат линиите от републиканската пътна мрежа без обслужване, с писмо до тогавашния областен управител Ирена Узунова, кметът на Свиленград Георги Манолов получи разрешение да възложи без конкурс превозите до София и Пловдив. За срок от 2 години, колкото позволява законът, те се изпълняваха от свиленградската фирма „Бойдеви“, която също беше участник в прекратената конкурсна процедура, заедно с хасковската „Поли-М“.

Делото за линиите в 5.00 и 8.00 часа приключи в полза на „Торре“, без обжалване от страна на заинтересованите страни и там има влязъл в сила окончателен договор. За линиите в 6.00 часа обаче „Бойдеви“ обжалваха решението на Хасковския административен съд пред ВАС. Делата там вървят бавно и заседанието е насрочено чак за 5 октомври.

Така се стигна до това „Торре“ да преустанови превоза в 6.00 часа преди около седмица, заради липсата на правно основание, с което да го осъществява. По думите на адвоката на фирмата Гергана Георгиева, след изпратено уведомително писмо до общината за предприемане на мерки от тяхна страна и изпращане на искане до ВАС за предварително изпълнение на договора, тъй като местната власт е тази, която има правото и задължението, според закона, да осигури общественият превоз по утвърдена републиканска схема.

За втори път по казуса обаче, общинската управа се обръща към областния управител. От там дават разрешение, по повод искането на кмета на община Свиленград и във връзка с указания от транспортното министерство, отново да се възложат без конкурс линиите до София и Пловдив. По непотвърдена информация – за срок от шест месеца.

От днес „Бойдеви“ поеха изпълнението на маршрутите, които в делничните дни тръгват в 6.00 часа, а в неделя автобусът за Пловдив тръгва от автогарата в Свиленград в 13.00 часа. Цената на билета до София е 15 лв., до Пловдив е 8 лв.

Очаква се от „Торре“ да обжалват решението.

Previous articleНова порция арести и претърсвания заради цигарената контрабанда
Next articleБисер Недев претворява в изложба глаголицата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...