Криза за кадри в спешното

0

Близо 80 на сто от служителите в Спешна помощ в Свиленград са в предпенсионна възраст, а в половината екипи няма лекар на смяна. Тогава пациентите се обслужват от фелдшер и медицинска сестра. Скоро може да се изправим пред сериозен проблем, коментира шефа на спешното д-р Петър Петров пред svilengrad24. Няма нови и млади кадри, лекарите бягат в чужбина или по големите градове. Нямам представа, когато тези хора се пенсионират кой ще дойде да работи тук.

Кризата се задълбочила преди две години. Причината за това според спешните медици е ниското заплащане и сериозният стрес и натоварване в спешния център. Припомняме, че преди няколко месеца група подпийнали роми нахлу и опустоши спешното, счупи стъклата и оборудване в кабинетите, докато там лежаха пациенти. След този случай, коментиран и в националните медии, на вратата на спешното в Свиленград беше поставена табела „Не на насилието над лекари!”

Всеки ни посреща, така да се каже, на нож, коментира д-р Петров. Само че ние работим само с един екип на смяна, който отговаря на спешните повиквания в общината, транспортира пациентите до болниците, включително и в други градове, обслужва бежанския център в Пъстрогор, отзовава се на повиквания за висока температура и коремни болки, които минават за неотложна помощ и не би следвало да се обслужват от нас, допълни той.

Често причина за забавянето е телефон 112. От обаждането до приемането му в Свиленград минават поне 10 минути, разказват лекари. За това време от центъра в Кърджали предават съобщението до Хасково, а от там се прехвърля тук.

В събота час и половина търсихме място на катастрофа заради неточно обаждане. Прекосихме периметъра от Капитан Андреево до Любимец.Оказа се, че пострадалият е предпочел да бъде откаран в Одрин. Това обаче стана ясно след няколко обаждания и от наша страна. През това време в града няма кой да реагира, обяснява д-р Петров.

От Спешна помощ споделят и други случаи. Ако екипът е вече на адрес, а от 112 са приели и второ обаждане, пациентът се налага да чака около половин час, за да се реагира.

От Асоциацията на работещите в спешната помощ също алармираха тези дни за проблемите със заплащането, липсата на правила и ясен регламент. В третата им национална конференция в Пловдив, те се противопоставиха на есемес повикванията и новата стратегия за спешната помощ, приета на първо четене, и заплашиха с протест.

Previous articleТежка катастрофа при Пъстрогор. Има загинали
Next articleНаградиха есенни пейзажи от фотообиколка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...