Криза за кадри в спешното

0

Близо 80 на сто от служителите в Спешна помощ в Свиленград са в предпенсионна възраст, а в половината екипи няма лекар на смяна. Тогава пациентите се обслужват от фелдшер и медицинска сестра. Скоро може да се изправим пред сериозен проблем, коментира шефа на спешното д-р Петър Петров пред svilengrad24. Няма нови и млади кадри, лекарите бягат в чужбина или по големите градове. Нямам представа, когато тези хора се пенсионират кой ще дойде да работи тук.

Кризата се задълбочила преди две години. Причината за това според спешните медици е ниското заплащане и сериозният стрес и натоварване в спешния център. Припомняме, че преди няколко месеца група подпийнали роми нахлу и опустоши спешното, счупи стъклата и оборудване в кабинетите, докато там лежаха пациенти. След този случай, коментиран и в националните медии, на вратата на спешното в Свиленград беше поставена табела „Не на насилието над лекари!”

Всеки ни посреща, така да се каже, на нож, коментира д-р Петров. Само че ние работим само с един екип на смяна, който отговаря на спешните повиквания в общината, транспортира пациентите до болниците, включително и в други градове, обслужва бежанския център в Пъстрогор, отзовава се на повиквания за висока температура и коремни болки, които минават за неотложна помощ и не би следвало да се обслужват от нас, допълни той.

Често причина за забавянето е телефон 112. От обаждането до приемането му в Свиленград минават поне 10 минути, разказват лекари. За това време от центъра в Кърджали предават съобщението до Хасково, а от там се прехвърля тук.

В събота час и половина търсихме място на катастрофа заради неточно обаждане. Прекосихме периметъра от Капитан Андреево до Любимец.Оказа се, че пострадалият е предпочел да бъде откаран в Одрин. Това обаче стана ясно след няколко обаждания и от наша страна. През това време в града няма кой да реагира, обяснява д-р Петров.

От Спешна помощ споделят и други случаи. Ако екипът е вече на адрес, а от 112 са приели и второ обаждане, пациентът се налага да чака около половин час, за да се реагира.

От Асоциацията на работещите в спешната помощ също алармираха тези дни за проблемите със заплащането, липсата на правила и ясен регламент. В третата им национална конференция в Пловдив, те се противопоставиха на есемес повикванията и новата стратегия за спешната помощ, приета на първо четене, и заплашиха с протест.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...