Близо 21 на сто гласували до обяд

0

Ромската секция активна тройно повече от друг път

20,56 на сто от гласоподавателите в Свиленградско са пуснали вота си до 13.00 часа, сочат данните, подадени от секретаря на общината Надя Пеева. 4 хил. 134 са отишли до изборните урни, за да пуснат гласа си за представители в европейския парламент. Общо вота си имат право да упражнят 20 хил. 107 души. До 10.00 часа това бяха направили 1850 избиратели.

В 8 секция в ПГССИ „Христо Ботев” да гласува пристигна роденият през 1922 г. Георги Раковски. Възрастният човек не е пропускал избори досега, а за случая се облякъл с костюм и вратовръзка. Малко по-късно до секцията дойде и известният учител по математика, отдавна пенсионираният Костадинов.

„Няма избори, които да съм пропуснал, казва той. Европа обаче няма да ни оправи. Трябва сами да се измъкнем от блатото. Всеки трябва да се научи да си върши работата както трябва. Една Унгария се оправи. Ние – само крадене. На всички избори идвам да гласувам с надеждата, че нещата ще се оправят, но след това пак не биват. Аз обаче не се отказвам.” Друг изрибател разсъждава, че гласуването трябва да стане задължително.

В 9-та секция в червеното училище върви дори прогноза, колко хора ще гласуват от общо записаните. До към 12.30 чака там бяха пуснали гласа си 190 души от общо записани 1018 гласоподаватели. Членовете на комисията „заложиха” на 350 до края на изборния ден.

Небивал досега вот има в съседната 16-та или наричана ромска секция. Малко преди обяд избирателната активност беше 172-ма души от общо 926 по списък. Запознати казаха, че това е тройно по-голяма избирателна активност до това време от всякакви други избори. Нямаше обаче струпване пред секцията. Реда си чакаха около 5-6 души.

На въпроса ни защо е решила да гласува, ромката Диана Мирославова отговори: Нали живея в България, трябва да имам позиция като не каза дали има друга мотивация. На вратата чакаше реда си друга възрастна ромка, която искаше да гласува, но не успя да намери личната си карта. След известни преговори, че ще я донесе по-късно и категоричен отказ от страна на членовете на секционната комисия, се наложи да си тръгне.

Следващите данни за избирателната активност ще бъдат оповестени към 17.00 часа.

Previous articleС DJ Дамян и с дама на годинка изненада дефилето на „Берон”
Next article37,62 на сто избирателна активност в Свиленградско. Чакаме междинни резултати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...