Изчезнал вид сокол се завръща край Левка

0

Изчезващ вид дребен сокол се възстановява в района на Свиленград. Модулът за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки в с. Левка беше отворен вчера за най-малките природолюбители – ученици от училищата ,,Иван Вазов“ и ,,Д-р Петър Берон“ в гр. Свиленград и ,,Христо Ботев“ в с. Левка. Децата имаха възможност да вземат участие в образователни игри и занимания, свързани с опознаването и изучаването на новите ,,жители“ на района.

Проектът на Зелени Балкани ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”, изпълняван с подкрепата на програма LIFE на Европейския съюз, е една от най-значимите природозащитни инициативи в страната. След като години наред липсваха данни за гнезденето на вида у нас, Зелени Балкани успя да възобнови гнезденето на редките птици в района на Сакар.

Малкият сокол е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии. Считан някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа, днес, в резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето му е несигурно.

В миналото, белошипата ветрушка е била широко разпространена в България, гнездейки „навсякъде” в средата на 19-ти век. Последното гнездово находище на вида е регистрирано от неправителствената природозащитна организация Зелени Балкани през 1989 г. в Сакар планина.

Днес, Зелени Балкани се изправя пред огромното предизвикателство да възстанови белошипата ветрушка като гнездящ в България вид.

През 2012 г. Зелени Балкани, в партньорство с испанската организация ДЕМА и германската фондация ЕвроНатур, стартира проекта ,,Възстановяване на белошипата ветрушка“, финансиран от Програма LIFE на Европейския Съюз.

Инициативата, която цели възобновяване на гнезденето на вида в България, се основава на директното освобождаване на млади птици в природата, чрез използването на Модул за освобождаване и адаптация. В модула се настаняват млади ветрушки, които са размножени в изкуствени условия в специализираните центрове на ДЕМА и Зелени Балкани.

Не случайно е избрано и мястото за освобождаване на ветрушките. Това е районът на село Левка, общ. Свиленград – част от мрежата НАТУРА 2000 и защитената зона за опазване на птиците ,,Сакар“.

Усилията на Зелени Балкани са възнаградени още през първата година след освобождаването на белошипи ветрушки. През пролетта на 2014 г., след презимуване на юг, над 30% от освободените птици се завръщат в района на Модула за освобождаване и адаптация! Още по радващо е, че завърналите се птици успяват да сформират няколко двойки и да загнездят в изкуствените гнездилки монтирани от Зелени Балкани.

Това е едно изключително обнадеждаващо начало, но за да сме сигурни в успешния край на начинанието е необходима подкрепата на широката общественост, местни и национални институции, НПО, фермери, ловци и др., уточняват още от еко организацията.

снимка: сайтът на „Зелени Балкани“

Previous articleПреписка срещу стрелял във въздуха граничар
Next articleОпасен комин след труса

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...