Одрин заплашва с реципрочна такса заради „златния гьол”

0

Бизнесът в Одрин пренасочи товарите си към границите на Гърция заради т. нар. „Златен гьол“, където се събират такси за дезинфекция при влизане в България. Писмо, че трафикът на стоки се препраща към другата съседна на Турция европейска държава, е получил преди около две седмици шефът на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев от колегата си от Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт, информираhaskovo.net.

Комшиите отбелязват, че ако българската страна не вземе спешни мерки за премахването на таксата, популярна при тях като „ Гьол парасъ“, Турция ще въведе реципрочна сума на своята граница.

Таксата, която се събира за дезинфекция на леките коли и камиони при влизане на ГКПП „ Капитан Андреево“, е 5 лв. или 3 евро – за леките коли и 30 лв. или 15 евро за камионите.

След като една година „Златният гьол“ не действаше, след скандал около стопанисването му от частна фирма, през април тази година беше пуснат отново. Дезинфекцията и таксата за нея са регламентирани със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова от 14 април. Същински дезинфекцията тръгна, а с нея и събирането на парите, в средата на месец май.

Около 7-8 000 са членовете само на Одринската търговско-промишлена палата, които са обявили, че ще заобикалят България заради дезинфекциозната таксата на входа й.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...