Одрин заплашва с реципрочна такса заради „златния гьол”

0

Бизнесът в Одрин пренасочи товарите си към границите на Гърция заради т. нар. „Златен гьол“, където се събират такси за дезинфекция при влизане в България. Писмо, че трафикът на стоки се препраща към другата съседна на Турция европейска държава, е получил преди около две седмици шефът на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев от колегата си от Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт, информираhaskovo.net.

Комшиите отбелязват, че ако българската страна не вземе спешни мерки за премахването на таксата, популярна при тях като „ Гьол парасъ“, Турция ще въведе реципрочна сума на своята граница.

Таксата, която се събира за дезинфекция на леките коли и камиони при влизане на ГКПП „ Капитан Андреево“, е 5 лв. или 3 евро – за леките коли и 30 лв. или 15 евро за камионите.

След като една година „Златният гьол“ не действаше, след скандал около стопанисването му от частна фирма, през април тази година беше пуснат отново. Дезинфекцията и таксата за нея са регламентирани със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова от 14 април. Същински дезинфекцията тръгна, а с нея и събирането на парите, в средата на месец май.

Около 7-8 000 са членовете само на Одринската търговско-промишлена палата, които са обявили, че ще заобикалят България заради дезинфекциозната таксата на входа й.

Previous article2 години и 4 месеца условно за прегазването на Христо от Капитан Андреево
Next articleВременният Валери Стайков иска шефското място в митницата за постоянно

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...