Снимка на рокля от пашкули показаха в Европейската нощ на музеите

0

Снимка на млада жена, облечена в рокля от пашкули е една от най-впечатляващите, изложени в Европейската нощ на музеите в Свиленград. Запечатаният спомен е предоставен на музея като част от фотоконкурса „Родния край – история в снимки”. Най-интересните фотоси бяха подредени в изложба.

Близо 100 снимки са предоставили свиленградчани. Те са дарили на музея лични спомени и спомени от миналото на града, съхранявани няколко десетилетия. Снимките обхващат периода от 1914 до 1967 г. и са изключително разнообразни.

Най-много са снимките от 30-те години на миналия век. Сред тях има сватбени фотографии, пикник в тогава все още съществуващите черничеви градини, снимка на отбелязване на Лазаровден, от зеленчуковия пазар, от пазара за добитък край река Марица, снимка на млекарница Родопи, на певческия хор, колоездачния клуб, футболния клуб – тогава Ботев Свиленград, милицията през 1964 г., граничния пункт и др.

С книги, издание на Исторически музей Свиленград и грамоти бяха наградени най-изявените участници в конкурса. При децата награди получиха Милко Манев, Карина Василева, Мирена Димитрова, Яна Георгиева, Християн Андонов и Александър Капасъзов.

При възрастовата група над 18 години награди получиха Александър Костов, Янко Чокоров, Никола Сарколев, Мариян Михайлов, 90-годишната Елена Янакиева и Веселина Бургуджиева.

Идеята на конкурса бе да обогати музейния фонд и да попълни белите петна в местната история. Тематичната насоченост бе копринарство, занаяти и търговия, църковно и образователно дело, празници, крепости и старини.

До 22.00 часа работи музеят в Свиленград в Европейската нощ на музеите. Десетки разгледаха безплатно експозициите. Много хора се събраха и за откриването на изложбата. Посетителите чуха и фолклорните изпълнения на малките Виктория Димитрова и Виктория Танева, както и на жените от ПК Александър Кипров 1. Свои стихове чете Павлина Циганчева.

Previous articleПремиерите в кино „Тракия”
Next articleЗадържаха двама, превозвали 18 бежанци

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...