Борят втората вълна свински грип с безплатни лекарства и ваксини

0

Личните лекари в Свиленград вече са снабдени с безплатни количества «Тамифлу», «Ремантадин» и «Реленца», след като здравните служби в страната обявиха, че се очаква втора вълна на свински грип, съобщиха от РИОКОЗ – Свиленград. Лекарствата ще са раздават на деца и възрастни, посетили лекарските кабинети с грипни оплаквания, по преценка на джипитата.

Цената на лекарствата против свински грип по аптеките е около 40 лв. От министерството на здравеопазването са преценили, че те са скъпи и всяко джипи в Свиленград вече получи по 10 опаковки от всеки антивирусен препарат.

Най-късно до 10 дни в Свиленград ще пристигнат и безплатни ваксини против вируса AH1N1. Ваксината ще бъде десетдозова, във флакони, каза д-р Велина Мавродиева от местната РИОКОЗ. Тепърва ще се определят кои рискови групи ще се имунизират безплатно с нея. Все пак имунизацията е пожелателна, а не задължителна, уточни тя.

Засега забелавемостта от остри распираторни заболявания в Свиленград е ниска. Очаква се, при повишаване на температурите да има повишаване и на заболелите от грип.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...