На чудо след протести се надяват тютюнопроизводителите

0

На чудо преди Коледа се надяват тютюнопроизводителите в свиленградско и цялата страна. Те ще излязат на протест в понеделник и ще направят опит да запушат автомагистрала Тракия в района на пловдивското село Труд. 250 тютюнопроизводители от свиленградско ще ги подкрепят. Ако исканията им не бъдат изпълнени ще протестират пред ГКПП Капитан Андреево във вторник. Безсрочно.

Красимир и Горан имат по около 150 декара тютюн в свиленградското село Младиново. Те осигуряват хляб на десетки работници. С намалените субсидии, министерството на земеделието ги обрича на фалит. С парите от продажбата на тютюна те покриват разходите си. Печалбата идва от премиите. За 2009 те са 80 млн. лв., а ще бъдат платени след 30 юни 2010.

“При производство от порядъка на 45 хил. тона и нагоре в България тези пари са крайно недостатачни, казва Красимир Митев. При това положение без работа в България реално ще останат от 350 до 400 хил. човека. В бюджета на страната от акциз на цигари и тютюневи изделия влизат 2 млр. 400 млн. лв. Искаме 8% от тях. Или 180 млн. лв., колкото бяха миналата година. А срокът, в който да се изплатят да е до края на януари.”

“Парите ще дойдат, според писаното в Държавен вестник, евентуално, ако не отидат за нещо друго, и то след края на юни. Още отсега ви казвам, че премии няма да има, казва Горан. Ние с какво ще се изхранваме!? Да не говорим за взетите кредити и лихвите по тях.”

“Надяваме се на чудо, обяснява още Красимир. Говорят в момента за българската Коледа, че стават чудеса. Дано да стане и нашето чудо”.

Местните вече са си направили организация за протеста. Ако в понеделник за пореден път не се срещнат с министъра на земеделието и не получат уверение черно на бяло за изпълнение на исканията им, ще протестират и по празниците, само че на границата с Турция. На граничен пункт Илинден също ще има протести.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...