На чудо след протести се надяват тютюнопроизводителите

0

На чудо преди Коледа се надяват тютюнопроизводителите в свиленградско и цялата страна. Те ще излязат на протест в понеделник и ще направят опит да запушат автомагистрала Тракия в района на пловдивското село Труд. 250 тютюнопроизводители от свиленградско ще ги подкрепят. Ако исканията им не бъдат изпълнени ще протестират пред ГКПП Капитан Андреево във вторник. Безсрочно.

Красимир и Горан имат по около 150 декара тютюн в свиленградското село Младиново. Те осигуряват хляб на десетки работници. С намалените субсидии, министерството на земеделието ги обрича на фалит. С парите от продажбата на тютюна те покриват разходите си. Печалбата идва от премиите. За 2009 те са 80 млн. лв., а ще бъдат платени след 30 юни 2010.

“При производство от порядъка на 45 хил. тона и нагоре в България тези пари са крайно недостатачни, казва Красимир Митев. При това положение без работа в България реално ще останат от 350 до 400 хил. човека. В бюджета на страната от акциз на цигари и тютюневи изделия влизат 2 млр. 400 млн. лв. Искаме 8% от тях. Или 180 млн. лв., колкото бяха миналата година. А срокът, в който да се изплатят да е до края на януари.”

“Парите ще дойдат, според писаното в Държавен вестник, евентуално, ако не отидат за нещо друго, и то след края на юни. Още отсега ви казвам, че премии няма да има, казва Горан. Ние с какво ще се изхранваме!? Да не говорим за взетите кредити и лихвите по тях.”

“Надяваме се на чудо, обяснява още Красимир. Говорят в момента за българската Коледа, че стават чудеса. Дано да стане и нашето чудо”.

Местните вече са си направили организация за протеста. Ако в понеделник за пореден път не се срещнат с министъра на земеделието и не получат уверение черно на бяло за изпълнение на исканията им, ще протестират и по празниците, само че на границата с Турция. На граничен пункт Илинден също ще има протести.

Previous articleСашо Андреев кандидатства пред “Бербатов”
Next articleСпасяват футбола на 70%

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...