Атентат помрачи кюрдската нова година в Пъстрогор

0

„Без рози” посрещат кюрдите от Транзитния център в Пъстрогор празника Нироз, който според персийския календар ознаменува началото на пролетта и настъпването на новата година. Посрещането на възраждащата се природа на 21 март беше помрачено от жесток атентат в един от сирийските градове, населен с кюрди – Хасеке. Вчера адската машина при избухването си в цивилния район е отнела живота на над 100 души, а други 150 са ранени. Част от кюрдите в Пъстрогор са именно от това място, разказаха самите те, ужасени от случилото се.

Така розите станаха излишни на нова година и бяха заменени с плакати „Ние загиваме от тероризъм, молим за съпричастност” и „Като всички деца имаме право на живот”. Импровизираните табели, написани на различни езици, бяха в ръчичките на децата от центъра. Около 100 кюрди поискаха помощ и защита от хуманитарни и други организации, някои от тях с пеленачета на ръце.

Шествието, в началото на което беше българското знаме, знамето на Европейския съюз, сирийското знаме и кюрдският флаг завърши пред паметника на площад „5 октомври”. Мястото, където градът ни отбелязва националния празник на България и почита паметта на загиналлите си герои, днес се превърна в място за почит на невинните жертви на тероризма.

За адската машина кюрдите в Пъстрогор разбират от техните роднини, чрез Фейсбук. Ужасът от случващото се накара днес напусналите родината, да организират шествие и след минута мълчание да сложат карамфил на паметника. Транспортът до площад „5 октомври” е осигурен с помощта на управата на центъра. Районът беше отцепен от полицията, за да може церемонията да се проведе.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...