Атентат помрачи кюрдската нова година в Пъстрогор

0

„Без рози” посрещат кюрдите от Транзитния център в Пъстрогор празника Нироз, който според персийския календар ознаменува началото на пролетта и настъпването на новата година. Посрещането на възраждащата се природа на 21 март беше помрачено от жесток атентат в един от сирийските градове, населен с кюрди – Хасеке. Вчера адската машина при избухването си в цивилния район е отнела живота на над 100 души, а други 150 са ранени. Част от кюрдите в Пъстрогор са именно от това място, разказаха самите те, ужасени от случилото се.

Така розите станаха излишни на нова година и бяха заменени с плакати „Ние загиваме от тероризъм, молим за съпричастност” и „Като всички деца имаме право на живот”. Импровизираните табели, написани на различни езици, бяха в ръчичките на децата от центъра. Около 100 кюрди поискаха помощ и защита от хуманитарни и други организации, някои от тях с пеленачета на ръце.

Шествието, в началото на което беше българското знаме, знамето на Европейския съюз, сирийското знаме и кюрдският флаг завърши пред паметника на площад „5 октомври”. Мястото, където градът ни отбелязва националния празник на България и почита паметта на загиналлите си герои, днес се превърна в място за почит на невинните жертви на тероризма.

За адската машина кюрдите в Пъстрогор разбират от техните роднини, чрез Фейсбук. Ужасът от случващото се накара днес напусналите родината, да организират шествие и след минута мълчание да сложат карамфил на паметника. Транспортът до площад „5 октомври” е осигурен с помощта на управата на центъра. Районът беше отцепен от полицията, за да може церемонията да се проведе.

Previous articleГалерия на Свиленград
Next articleТежък инцидент с мотор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...