Вирус „удари” единния фиш

0

Причината за затапването на граничния пункта Капитан Андреево преди два дни се оказа вирус, показа проверката на Министерството на държавната администрация и административната реформа.

В събота опашка от тирове се проточи на българо-турската ни граница. Тя достигна 8 километра навътре в страната, след като прекоси село Капитан Андреево и достигна до паркинга след Генералово. Близо 15 часа тировете не бяха пропуснати, а за леките коли пропусквателния режим бе подновен след 4 часа.

Проверката на министерството е установила, че на 30 януари 2009 г. без съгласуване със системен администратор са увеличени работните места на агенция „Митници” и са подменени персоналните компютри на служителите от Националната служба по растителна защита и Националната ветеринарномедицинска служба. При извършването на тази процедура не е инсталирана антивирусна програма, което довежда до проникване на вируси в системата.

Пропусквателният режим беше възстановен в ранния следобед на  следващия ден.Тогава ИТ-специалистите на фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги” ЕООД на МВР са били информирани за проблема и незабавно са предприели действия за отстраняване на повредата. Нормалната дейност на граничния пункт е възобновена малко след тяхната намеса.

Системата единен фиш бе въведена, за да намали корупцията по границата. Според министъра на  държавната администрация Николай Василев използването на флашки вдигнало приходите на КГПП Капитан Андреево с 86%. В момента неговото предложение е USB-тата да отпаднат, тъй като вече има нагласи сред институциите компютрите на гранична полиция и останалите гранични служби да се свържат в мрежа, което ще обезмисли флашките.

Previous articleОграниченията за куфарните търговци премахнати?
Next articleНова манипулационна в поликлиниката до края на седмицата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...