Одринският поп на закуска с Обама

0

Храмовият свещеник в църквата „Св. Георги“ – отец Александър Чакърък, е поканен на национална молитвена закуска под патронажа на американския президент Барак Обама и Държавния департамент на САЩ. Закуската ще се състои в четвъртък в балната зала на хотел „Хилтън“ във Вашингтон и се смята за едно от най-големите политически събития. Заедно с поп Александър за традиционната молитвена закуска в Америка отлитат също известният одрински адвокат Хюсеин Сърагезен и Мустафа Йърдъмджъ – бизнесмен и председател на Одринската търговска борса. Те се познават от детинство и са приятели, макар да изповядват различни религии.

Мисля, че точно това е идеята на отправената от Белия дом покана – да се покаже на света как хора от различна народност и вероизповедание може да съжителстват и да си помагат, каза отец Александър Чакърък. Той ще бъде придружен във Вашингтон от съпругата му Мария.

Още около 3000 известни личности от цял свят – дипломати, учени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни дейци, ще присъстват на национална молитвена закуска в хотел „Хилтън“. За първи път подобна проява е проведена през 1952г. от президента Айзенхауер. Оттогава се организира всяка година в първия четвъртък на февруари.

На срещата ще бъде и българският военен министър Николай Цонев

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...