Отвориха отново граничен пункт Ивайловград-Кипринос

0

Граничен пункт Ивайловград-Кипринос поднови работа в понеделник, 11 април. Той беше затворен през последните две години, заради пандемията от Ковид. Подновява се и работата на граничния преход Златоград – Термес.

Под информация на Гранична полиция преминаването през тях е възможно със сертификат за ваксинация при пътници над 5-годишна възраст, валиден за 270 дни или сертификат за преболедуване, който да е валиден 180 дни. Трябва да се представи също PCR тест, направен 72 часа преди пристигането на границата или антигенен тест, направен до 24 часа.

Пунктът Ивайловград-Кипринос беше отворен през 2010 г. Тогава се чества и 130-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Гърция. Към тази дата това е петият пункт на българо-гръцката граница.

Да се отвори пунктът настояваха особено много жителите на Ивайловград като организираха и петиция. Затварянето му повиши безработицата в района. Пунктът свързва  Ивайловград с Орестиада, Димотика, Александруполис и околните селца. С появата му населеното място живна, твърдят местните жители. Хиляди гърци започват да идват в Ивайловград, както и ивайловградчани отиват в Гърция, за да работят. Свиленградчани пък предпочитаха да стигнат до Ивайловград през Гърция, тъй като пътят беше по-хубав и по-кратък.

Previous articleПремиера: „Пътешественикът“ и „Аз съм Златан“
Next articleВъзстановяват международния влак между София и Истанбул

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...