Що е то преференция, или как да изберем кой да стане общински съветник

0

133 са кандидатите за общински съветници на Свиленград за следващия мандат. На 27 октомври, освен нов кмет на общината, ще изберем и кой да защитава интересите ни в местния парламент и да бъде коректив на управлението. Местата в Общинския съвет са 21.

Традиционно партиите предлагат листи, подредени по ред и логика, които са ни чужди като гласоподаватели и обикновено нямат нищо общо с нашите виждания и предпочитания. За втори път на местни избори обаче законодателят ни дава възможност да не се съобразим с тази подредба, а сами да посочим кандидата, на когото вярваме и смятаме, че най-добре ще ни представлява. Това е т.нар. преференция, или предпочитание.

 

Какво е преференцията

Преференцията ни позволява да не се съобразим с подредбата на листата за общински съветници, която всяка партия ни предлага, а да изместим на по-предна позиция онзи кандидат, който смятаме, че най-добре ще представлява интересите ни в местния парламент. Така на практика листата се преподрежда.

Колкото повече преференции събере даден кандидат, толкова по-голям шанс има да застане на челно място в листата и съответно повече да се чува неговият глас.

Как работи преференцията

По закон всеки от нас има право да отбележи в бюлетината само едно предпочитание.

За целта първо трябва да посочим номера на партията. След това в полето за преференция избираме номера на кандидата за общински съветник, когото предпочитаме и искаме да изместим по-напред.

В бюлетината кандидатите за общински съветници са с номера от 101 до 121. Ето защо е важно да знаете номера на онзи, когото предпочитате.

Така например, ако вярвате, че адвокат Таня Коларова ще защитава интересите ви в Общинския съвет с най-голяма отдаденост, трябва първо да посочите номера на ПП ГЕРБ – 43, а след това и номера на адвокат Коларова – 109.

Защо да ползвам преференцията

Важно е да знаете, че посочването на предпочитание не е задължително. Това обаче е възможността, която законодателят дава на всеки от нас да вземе пряко участие в подбора на общинските съветници или пък да изрази своето несъгласие с подредбата, която партийното ръководство предлага.

За да заработи преференцията, е необходимо желаният от вас кандидат да е събрал минимум 7% от гласовете, които съответната листа е получила. Хубаво е да знаете, че ако не гласувате с преференция, вашият глас автоматично отива за водача на листата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...