Средновековен фестивал на крепостта в Мезек през юни

0

Средновековен фестивал се организира на крепостта при свиленградското село Мезек. Фестивалът ще продължи от 1 до 2 юни и достъпът до него ще бъде свободен. Ще бъде изграден лагер, представящ бита, занаятите и военната подготовка от времето на Средновековието.

Всеки ден от 10 до 18 ч. посетителите ще могат да се запознаят с детайли от средновековния начин на живот, да изпробват уменията си в различни състезания и демонстрации, да се включат в характерни за времето игри, да участват в стрелба с лък, да опитат медовина. Бойните демонстрации ще се провеждат в двата дни от 11 ч, а в събота и от 16 ч. Подробностите са публикувани в страницата „Фестивалите на България”.

Организатори на събитието са община Свиленград, дейност „Спорт и туризъм”. Идеята за раелизацията му се обсъжда от две години. През тази бяха гласувани средства от общинския бюджет за осъществяването на фестивала.

Мезешката крепост е построена към края на XI и началото на XII в., вероятно по времето на византийския император Алексей I Комнин. Целта й е била да охранява земите между реките Арда и Марица. Оттам идва и името на близкото селище Мезек, което на гръцки означава „межда”, тъй като се намира между две реки, между две граници. Години по-късно селото се е изместило встрани от крепостта.

Тъй като в нея е имало само военни гарнизони, не са открити следи от жилищни постройки или параклис, каквито археолозите предполагаха че има. Зад крепостните стени са намерени основно останки от върхове на копия и стрели, шпори, подкови, бронзови татарски монети от XII – XIII в., средновековна керамика, каменни мелници. Все неща които дават представа какъв е бил битът и животът на тогавашните гарнизони. Непревземаемата в миналото крепост, днес археологически паметник на културата от национално значение, привлича многобройни посетители, желаещи да научат нещо повече за българската история. Реставрирана е по проект от община Свиленград. От 2009 г. крепостта е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Previous article„Хороводна треска“ за събора на Мезек
Next articleЗасилени полицейски проверки за използването на каски и колани

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...