Средновековен фестивал на крепостта в Мезек през юни

0

Средновековен фестивал се организира на крепостта при свиленградското село Мезек. Фестивалът ще продължи от 1 до 2 юни и достъпът до него ще бъде свободен. Ще бъде изграден лагер, представящ бита, занаятите и военната подготовка от времето на Средновековието.

Всеки ден от 10 до 18 ч. посетителите ще могат да се запознаят с детайли от средновековния начин на живот, да изпробват уменията си в различни състезания и демонстрации, да се включат в характерни за времето игри, да участват в стрелба с лък, да опитат медовина. Бойните демонстрации ще се провеждат в двата дни от 11 ч, а в събота и от 16 ч. Подробностите са публикувани в страницата „Фестивалите на България”.

Организатори на събитието са община Свиленград, дейност „Спорт и туризъм”. Идеята за раелизацията му се обсъжда от две години. През тази бяха гласувани средства от общинския бюджет за осъществяването на фестивала.

Мезешката крепост е построена към края на XI и началото на XII в., вероятно по времето на византийския император Алексей I Комнин. Целта й е била да охранява земите между реките Арда и Марица. Оттам идва и името на близкото селище Мезек, което на гръцки означава „межда”, тъй като се намира между две реки, между две граници. Години по-късно селото се е изместило встрани от крепостта.

Тъй като в нея е имало само военни гарнизони, не са открити следи от жилищни постройки или параклис, каквито археолозите предполагаха че има. Зад крепостните стени са намерени основно останки от върхове на копия и стрели, шпори, подкови, бронзови татарски монети от XII – XIII в., средновековна керамика, каменни мелници. Все неща които дават представа какъв е бил битът и животът на тогавашните гарнизони. Непревземаемата в миналото крепост, днес археологически паметник на културата от национално значение, привлича многобройни посетители, желаещи да научат нещо повече за българската история. Реставрирана е по проект от община Свиленград. От 2009 г. крепостта е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...