Читалището с награда за „Вечерта на китарите”

2

С награда се завърна НЧ „Просвета- 1870″ от юбилейния конкурс АГОРА, т.нар. читалищен ОСКАР. Специалното отличие „Братство“, за нашето читалище е от НЧ „Братство 1869″, гр. Кюстендил. Призът е за проведеното през миналата година събитие „Гласът на китарите – от  бряг до бряг”. Освен грамотата на свиленградското читалище е връчен и ваучер на стойност 250 лв.

За нас тази награда е особено ценна именно защото е от читалище за читалище. Явно „Вечерта на китарите” е доста по-различен проект от масовите читалищни мероприятия и е направил впечатление, коментира секретарят на читалището Ваня Стефанова.

Ваня Стефанова получава наградата „Братство“

„Гласът на китарите” се проведе през септември и бе първото събитие, което се проведе на откритата сцена край река Марица. В основата на организирането му стои читалищната рок група „0379“. Музиканти от България, англо-холандска група, няколко поколения изпълнители, представиха своята музика и изпълнения на вечни хитове. Преди вечерния концерт, свиленградчани и гости имаха възможност за своеобразна „музикална разходка” по петвековния каменен мост на реката. На проявата имаше фотографи, гости и художници от съседна Турция.

В конкурса на Агора участваха общо 62 инициативи на 56 читалища от 22 града и 34 села в България. За 10-те години на конкурса, това е трета награда на НЧ „Просвета- 1870“. Първата номинация бе за инициативата от 2011 г. „Спести пари! Събирай отпадъците разделно.“ А на следващата година читалището стана носител на Голямата награда за инициативата си в помощ на семейства с репродуктивни проблеми „За едно дете повече- мисията възможна!“.
Церемонията по награждаването на отличените в юбилейното 10-то издание на Конкурс АГОРА бе на 29 март в София. Аудиторията избра носител на наградата за 2018 година да бъде НЧ „Иван Вазов – 1904г.“, гр. Хисар за „БиоТрапеза“.
По повод десетото юбилейно издание на Конкурс АГОРА бе връчена специална награда „Наследство БГ“ за съхраняване на културното наследство на България от чл. кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ .

Previous articleМузеят в Свиленград организира фотоконкурс „История в снимки”
Next articleМилко Калайджиев с първа победа от „Като две капки вода”. Дарява на Детския център

2 COMMENTS

  1. СЪС СИГУРНОСТ ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЯТЕЛКА НЕ Е ОБЪРКАЛА ПЪТЯ–ПРАВИЛНИЯ ПЪТ И ПРАВИЛНАТА ПОСОКА–ПОЕЛА––КАХЪР –-ЗА НЕЯ ,ЗА НАГРАДАТА,ЗА ЧИТАЛИЩЕТО Й

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...