На Сирница: В Мезек прогониха злите сили

0

В музея наградиха най-добрите кукерски маски

Злите сили прогониха в Мезек навръх Сирница. Християнският празник, предшестващ началото на Великденския пост, събра стотици гости и мезечани на площада в селото за възстановката на кукерския обичай, познат в селото като „бабушари”.

Характерна част от него са маските и чановете, с които се прогонват злите сили. Избран беше „Цар”, в чийто дом се извърши ритуално „заораване”. В кукерските игри, самодейците от Мезек представиха още ловджийска сцена, борба с мечката и младоженеца. Групата водеше т.нар. „Булка” – мъж, облечен в женска булчинска носия.

В края на програмата, кукерите заедно с Царя обиколиха огъня, който бе запален на площада в селото. След обиколката Царят благодари на кукерите, благослови техните ритуали и даде начало на кукерското хоро.

Кукерските карнавални игри се организират за Сирни Заговезни. С тях се плашат лошите сили и се прогонва студа, а за плодородие и здраве се извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. Характерно е още прескачане на огъня, хвърляне на стрели, хамкане.

Обичаят в селото беше възобновен през 2016 г., след 30-годишно прекъсване. Организатори на събитието са НЧ „Изгрев 1921” с. Мезек и община Свиленград.

 

Ритуалите на Сирни Заговезни, познат още като Прошка, бяха пресъздадени и в други села в община Свиленград. В седмицата, предшестваща празника, Историческият музей в града организира конкурс за най-добра кукерска маска, в който се включиха много ученици от тукашните училища. Най-впечатляващите маски бяха наградени, а посетителите на музея бяха почерпени с традиционната халва.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...