На Сирница: В Мезек прогониха злите сили

0

В музея наградиха най-добрите кукерски маски

Злите сили прогониха в Мезек навръх Сирница. Християнският празник, предшестващ началото на Великденския пост, събра стотици гости и мезечани на площада в селото за възстановката на кукерския обичай, познат в селото като „бабушари”.

Характерна част от него са маските и чановете, с които се прогонват злите сили. Избран беше „Цар”, в чийто дом се извърши ритуално „заораване”. В кукерските игри, самодейците от Мезек представиха още ловджийска сцена, борба с мечката и младоженеца. Групата водеше т.нар. „Булка” – мъж, облечен в женска булчинска носия.

В края на програмата, кукерите заедно с Царя обиколиха огъня, който бе запален на площада в селото. След обиколката Царят благодари на кукерите, благослови техните ритуали и даде начало на кукерското хоро.

Кукерските карнавални игри се организират за Сирни Заговезни. С тях се плашат лошите сили и се прогонва студа, а за плодородие и здраве се извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. Характерно е още прескачане на огъня, хвърляне на стрели, хамкане.

Обичаят в селото беше възобновен през 2016 г., след 30-годишно прекъсване. Организатори на събитието са НЧ „Изгрев 1921” с. Мезек и община Свиленград.

 

Ритуалите на Сирни Заговезни, познат още като Прошка, бяха пресъздадени и в други села в община Свиленград. В седмицата, предшестваща празника, Историческият музей в града организира конкурс за най-добра кукерска маска, в който се включиха много ученици от тукашните училища. Най-впечатляващите маски бяха наградени, а посетителите на музея бяха почерпени с традиционната халва.

Previous article„Капитан Марвел” с премиера в кино „Тракия”
Next articleДепутатът от Хасково д-р Георги Станков на Сирница в с.Белица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...